Velikani novinarstva čija imena nose nagrade za lokalno novinarstvo

Foto: HND

Novoustanovljene novinarske nagrade za lokalno novinarstvo, koje se ovog vikenda dodjeljuju u Vinkovcima, nose imena dvojice velikana hrvatskog novinarstva, koji su svoja životna djela ostvarili u svom Vukovaru i svojoj Makarskoj. Nažalost zbog novinarstva i slobode Siniša Glavašević je izgubio život, dok je Anđelko Erceg svojim novinarskim entuzijazmom i davanjem u potpunosti profesiji otišao u najboljim stvaralačkim godinama, preminuvši u 52. godini života.

Siniša je ostao pojam novinara koji se do kraja ustrajno i istrajno borio za novinarstvo, a Anđelko je iza sebe ostavio i “Makarsku kroniku” jednu od najkvalitetnijih i najbolje uređenih lokalnih novina koje je sam pokrenuo u svojoj rodnoj Makarskoj. 

O Anđelku…

S Anđelkom sam imao čast i zadovoljstvo raditi u redakciji Jutarnje  lista, u ona za novinarstvo sjajna vremena krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih. Anđelko bez novinarstva nije mogao i za njega nije bilo petka ili svetka, subote ili nedjelje; uvijek je bio spreman za novinarske uratke i razgovore. Bio je urednik najboljeg priloga Jutarnjeg lista Magazina, kojim je Jutarnji od čistog tabloida zakoračio u ozbiljan svijet novinarstva. Magazin je tada, prije svega zahvaljujući Anđelku, diktirao novinarske trendove u Hrvatskoj, a i šire. Epohalne su sesije u Globusu pod njegovim ravnanjem gdje bi se okupljala sve sama vrhunske novinarska pera iz tog razdoblja, a navratili bi i slavni “metuzalemi” novinarstva poput Jovan Hovan, Gojko Marinković, Ante Filipović i drugi.

Nažalost nije bilo razumijevanja za njegov rad, jer nije pripadao klanovima i određenim skupinama pa je na kocu odustao od “velikog” novinarstva i vratio se u svoju Makarsku gdje je pokrenuo “Makarsku kroniku” i stvorio novine kakvih do tada nije bilo na lokalnoj razini u cijeloj Hrvatskoj. Sve ga je to nažalost koštalo i zdravlja, a bio je izložen i fizičkim nasrnućima lokalnih šerifa i moćnika, zapravo pravih razbojnika. 

Uvijek je bio je na ispravnoj strani, onoj novinara i novinarstva. Aktivan i sindikalno i u novinarskoj organizaciji bio je autoritet i njegove riječi i ideje su se pozorno slušale.

Anđelko je rođen 1957. U Makarskoj, a preminuo je 2. rujna 2008. u rodnom mjestu.  Novinarsku karijeru započeo je 1982. godine u Zagrebu radom za Radničke novine, a daljnje iskustvo stjecao je pišuću i za Slobodnu Dalmaciju, Novi list i Tjednik. Uređivao je prilog Magazin u Jutarnjem listu, a neko vrijeme radio je i kao zamjenik glavnog urednika tog dnevnika.

Nakon uspješne dvadesetogodišnje karijere Erceg se vraća u Makarsku, kada pokreće tjednik Makarska kronika, čiji bi se jubilarni 300-ti broj u prodaji trebao naći sljedeći utorak.

Osvojio je brojne novinarske nagrade, a između ostalog i novinarsku nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka za najbolju reportažu. Posljednja u nizu bila je povodom 65. obljetnice izlaženja Slobodne Dalmacije – godišnja nagrada „Miljenko Smoje“.  U obrazloženju nagrade tada je navedeno: „Erceg je izgradio najbolji lokalni list u Hrvatskoj, brand po kojemu je Makarska prepoznatljiva kao po svojim plažama“.

O Siniši…

Siniša Glavašević, koji se rodio u Vukovaru 1960., gdje je i tragično stradao kao žrtva strašnih zločina počinjenih u njegovom rodnom gradu u studenom 1991., postao je sinonim borbe za pravdu, otpora agresoru i pisanja istine. Ovaj pisac,  knjižničar, novinar i ratni izvjestitelj osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu a studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Nakon završetka školovanja radio je u školama u Lovasu i Borovu Naselju.

Kakos stoji u  njegovoj službenoj biografiji na Hrvatskome radiju Radio Vukovaru zaposlio se najprije kao spiker a za vrijeme Domovinskog rata je bio urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj. Bio je ranjen krhotinom granate 4. studenoga 1991. godine na putu u bolnicu gdje je krenuo prikupiti podatke za izvješće. Poslije pada grada Vukovara odveden je, 19. studenoga 1991. godine, iz vukovarske bolnice i od tada mu se izgubio trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari 20. studenoga 1991. godine a ekshumiran je i identificiran u veljači 1997. godine. Grob Siniše Glavaševića na zagrebačkom Mirogoju. Sahranjen je pokraj kolege i prijatelja Branimira Polovine na Mirogoju u Zagrebu, 14. ožujka 1997. godine.

U spomen na Sinišu Glavaševića snimljen je i film Zaustavljeni glas, koji je 2010. snimila novinarka Višnja Starešina, a priča je to o Siniši, Hrvatskom radiju Vukovar i stradanjima Vukovaraca. Film također prikazuje sudbine Branimira Polovine te francuskog dragovoljca Domovinskog rata Jeana-Michella Nicolliera, koji su ubijeni na Ovčari, a dobio je Nagradu publike za najbolji film 20-tih Dana hrvatskog filma.

Siniša Glavašević je također dobitnik brojnih priznanja, a  posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu i posvjedočenu hrabrost i junaštvo u obrani Vukovara tijekom jeseni 1991. godine. Odlikovanje je primio njegov sin Bojan 15. studenoga 2011. U spomen na Sinišu Glavaševića 5. studenoga 2007. godine vukovarska Peta osnovna škola preimenovana je u Osnovnu školu Siniše Glavaševića. Novinarsko-književnički susreti pod nazivom Grad – to ste vi, posvećeni novinaru Siniši Glavaševiću održavaju se u Vukovaru od 2006. godine u okviru programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Priredio: Ivica Buljan/HND