Veleučilište Lavoslava Ružičke u službi zajednice: Okrugli stol “Održivost pčelinjih proizvoda”

Foto: K.L.

Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru održan je okrugli stol na temu “Održivost proizvodnje pčelinjih proizvoda”.

O problematici pčelarstva govorio je Ivan Dumendžić, predsjednik Pčelarske udruge Vukovar rekavši kako je s vukovarskim Veleučilištem dogovorena dugoročna suradnja kako bi se uz pomoć akademske zajednice pokušali riješiti problemi u pčelarstvu.

Kao jedan od najvećih problema spomenuo je nisku cijenu meda koji je u Slavoniji, kako je kazao, i do 30 posto jeftiniji nego u Zagrebu ili zemljama okruženja Mađarskoj, Srbiji i BiH.

“Željeli smo dokazati da Veleučilište kao stručna i znanstvena baza može pomoći ne samo našoj udruzi pčelara nego i svim ostalim OPG-ovima. I upravo je to jedan od ciljeva Veleučilišta, naših stručnjaka i profesora, da pomognu zajednici u kojoj djeluju”, kazao je dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke, Željko Sudarić.

O marketingu i brendiranju prehrambenih proizvoda govorila je Mirjana Nedović s vukovarskog Veleučilišta rekavši kako među malim OPG-ovim često prevladava mišljenje kako marketing nije nužna. “Nužan je itekako i to nisu uzalud utrošeni novci jer proizvod koji je brendiran i marketinški vidljiv postaje i konkurentan”, ustvrdila je Nedović.

U radu skupa sudjelovali su i drugi stručnjaci Veleučilišta.