Promocija knjige “Vinkovci, grad kakav pamtimo” autora Željka Draženovića

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Knjiga “Vinkovci, grad kakav pamtimo”, vinkovačkog novinara Željka Draženovića koja je nedavno izašla iz tiska, biti će u petak predstavljena u Galeriji fotografije Meraja u Vinkovcima uz poruku kako razvoj svake sredine počiva na energiji, volji i htjenju niza pojedinaca, običnih građana koji počesto ne žale ni truda ni vremena kako bi doprinijeli razvoju sredine u kojoj žive i rade.

“Sadržaj knjige fokusiran je na 60-e, 70-e i 80-e godine prošloga stoljeća u kojima su Vinkovci najvećim dijelom postali onakvi kakvi su danas. Podsjetnik je to i na sve ono što su Vinkovci imali, ali su kroz prošla desetljeća i godine nepovratno izgubili. Priča je to o gradu koji je zahvaljujući viziji i upornosti tadašnjeg političkog vodstva načinio ogromne korake u razvoju”, kaže autor Željko Draženović.

Dodao je kako je priču o Vinkovcima u drugoj polovici 20. stoljeća gradio kroz iskaze desetak Vinkovčanki i Vinkovčana, a kao glavni motiv kroz cijeli se sadržaj provlači životna priča 88-godišnje Anice Hađinac.

“Životna priča te vinkovačke gospođe, bivše medicinske sestre, iznimno je bogata i složena. Kao djevojka bila je aktivna u tadašnjem pjevačkom društvu “Maksim Gorki”, imala bogatu pjevačku i glumačku karijeru, sudjelovala u humanitarnim akcijama i radu udruga, a i danas ima planova koje tek namjerava realizirati”, navodi Draženović.

Kaže kako je zahvalan i ostalim sugovornicima bez kojih, kako ističe, priča o Vinkovcima 60-ih, 70-ih i 80-ih godina ne bi bila potpuna – Raheli Pavušin Horvat, Pavi Božičeviću, Miji Brezaku, Josipu Filipoviću, Peri Sentiću, Adamu Adžiću, Tomislavu Zetoviću, Srećku Lušiću, Krunoslavu Markutoviću, Ivanu Šimiću i Franji Šajnoviću.

Urednica knjige je Gordana Ilić Ostojić. Knjiga sadrži i više od 100 fotografija kao svjedočanstvo toga doba u kojem je grad na Bosutu rastao i razvijao se sukladno potrebama svojih tadašnjih i budućih građana. Promocija knjige “Vinkovci, grad kakav pamtimo” održat će se s početkom u 18 sati.