Milaković: Vjernici srpske nacionalnosti imaju pravo na neradni Uskršnji ponedjeljak

Foto Ivan Matić

VUKOVAR, U susret Uskršnjim praznicima po julijanskom kalendaru oglasio se danas Demokratski savez Srba navodeći kako žele upoznati javnost s pravom pripadnika srpske zajednice na neradni dan na dan Uskrsnog ponedjeljka. Napominju kako je ovo pravo uvedeno Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je stupio na snagu od 1. siječnja 2020. godine za pripadnike pojedinih vjeroispovijesti za njihove vjerske praznike.

„U ostvarivanju ovoga prava određen broj pripadnika srpske zajednice nailazi na poteškoće. Naime, neki poslodavci protivno zakonu odbijaju svojim radnicima osigurati korištenje prava na neradni dan smatrajući da oni o tome odlučuju po svojoj volji.  Drugi opet to omogućuju, ali radnicima isti tretiraju kao da su radili, a ne da je u pitanju neradni dan. Dio naših sunarodnika nije niti upoznat da imaju ovo pravo ili se ustručavaju koristiti ga pa uzimaju godišnji odmor“, stoji u priopćenju DSS-a.

Dodaju kako specifičan problem imaju radnici određenih zanimanja koji rade nedjeljom na sam dan Uskrsa pa se postavlja pitanje da li oni imaju slobodan i taj dan.

„Ovdje je zakonodavac napravio propust jer to nije predvidio očigledno polazeći od nedjelje kao neradnog dana. Svakako, pravna logika nalaže da ako postoji pravo na neradni Uskršnji ponedjeljak onda je pogotovo logično da ovi radnici imaju pravo i na neradni dan na dan Uskrsa. U ostvarivanju ovoga prava, sve što pripadnici srpske zajednice trebaju učiniti jeste podnijeti zahtjev poslodavcu koji je temeljem navedenog Zakona isti dužan usvojiti i tretirati ga kao neradni dan uz pravo na naknadu plaće (ne plaćeni dopust niti godišnji odmor)“, ističe se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik DSS-a Srđan Milaković.

Iz DSS-a pozivaju radnike pripadnike srpske zajednice da budu slobodni da se koriste svojim pravom na neradni dan na Uskršnji ponedjeljak i podnesu zahtjev poslodavcu. Isto tako, pozivaju poslodavce da o ovome pravu upoznaju svoje radnike i da im omoguće proslavu Uskrsa po julijanskom kalendaru u skladu sa zakonom.   

„Očekujemo da Državni inspektorat ažurnije provjerava provođenje navedene odredbe u praksi, kako bi svi poslodavci ovu svoju zakonsku obvezu i ispoštivali“, zaključio je Milaković.