U Vukovaru održan prosvjed građana koji traže gradnju gradske obilaznice

Foto: Đuro Karalić

S danas održanog prosvjeda u Vukovaru od vladajućih u državi je zatraženo da se započnu s gradnjom vukovarske obilaznice kao i da se promet tegljačima i kamionima dok se obilaznica ne izgradi, preusmjeri alternativnim pravcima.

“Mi smo kao stranka dali punu podršku građanskoj inicijativi jer na kraju krajeva to je obveza svih nas koji se bavimo politikom – boriti se za javni interes i služiti građanima. Na žalost, ne misle svi tako pa je HDZ i ovaj put pokazao svoje pravo lice i između interesa Vukovaraca i stranačkih interesa, potpuno očekivano, izabrao stranku trudeći se na sve moguće načine obraniti imidž HDZ-a”, izvijestili su tim povodom iz vukovarskog Domovinskog pokreta.

Prosvjedu se pridružio i gradonačelnik Ivan Penava rekavši da je Vukovar jedini grad na državnoj cesti D2, koja od Slovenije vodi prema granici s Srbijom, nema obilaznicu i da je čekaju već 15 godina.

“Vlade dolaze i prolaze, a obilaznice nema. To je veliki problem za nas Vukovarce poglavito građane koji žive uz cestu koja ‘glumi’ obilaznicu i ljudi strahuju od najgoreg jer tim pravcem dnevno prolazi više od 10.000 vozila, poglavito tegljači i kamioni”, kazao je Penava.

“Okupili smo se ispred osnovne škole gdje prolazi sadašnja tzv. obilaznica. Prolazi i pored tri druge škole u gradu i vrtića i neprihvatljivo je da se tranzitni promet odvija na ovaj način. Prije tri godine su Hrvatske ceste objavile javnu nabavu za vukovarsku obilaznicu koja je trajala 630 dana, a nakon toga je natječaj poništen zbog nedostatka financijskih sredstava. U međuvremenu zbog prolaska tegljača i kamiona najviše trpe građani u prigradskom naselju Lužac”, rekao je organizator prosvjeda, gradski vijećnik Domovinskog pokreta Domagoj Bilić.

Voditeljica prosvjeda Ivana Mujkić, ujedno predsjednica ogranka Domovinskoga pokreta Grada Vukovara ustvrdila je kako nije normalna situacija da vam pokraj kuće u četiri sata prođu 43 kamiona.

“Nema stoga ovdje politike. Sigurnost da, politika ne i zato tražimo ne samo izgradnju obilaznice nego i da se u međuvremenu tranzitni promet preusmjeri na alternativne pravce i ne prolazi više Vukovarom posebice ulicama Augusta Šenoe, Duge i Matice hrvatske gdje su kuće tik uz cestu. Mi više nemamo vremena”, kazala je Mujkić pred okupljenih oko stotinjak prosvjednika.