U Vukovaru odirgrana “povijesno-istorijska utakmica” za bolje i kvalitetnije sutra

VUKOVAR, Na nogometnom stadionu NK Vuteks Sloge iz Vukovara danas je odigrana prijateljska nogometna utakmica između Reprezentacije Hrvata iz Srbije i Reprezentacije Srba iz Hrvatske. Utakmica je odigrana u sklopu priprema za Europsko prvenstvo manjina koje se od 18. lipnja održava u Italiji. Na prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije tako da će po kvaliteti biti vjerojatno najkvalitetnije do sada. Interesantno je i kako će dvije reprezentacije Hrvata i Srba istim autobusom putovati u Italiju gdje će biti smješteni u istom hotelu. Kako je rekao predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac cijela stvar je potekla od NK Petrova Gora iz Vojnića koji su im se javili s željom da bi htjeli iči na EP manjina.

„Od toga trenutka smo krenuli u organizaciju svega što je potrebno. To su čuli i naši prijatelji Hrvati iz Vojvodine. Kontaktirali smo ljude koji su nam odlučili pomoći pri čemu je HNS osigurao autobus kojim ćemo putovati. Ovo je prvi put da Srbi iz Hrvatske imaju svoju manjinsku reprezentaciju za razliku od Hrvata iz Srbije koji se već deset godina natječu“, rekao je Pupovac.

Govoreći o organizaciji prvenstva Petar Kuntić, nekadašnji predsjednik Demokratskog saveza Hrvata vojvodine i zastupnik u Skupštini Srbije, rekao je kako je utakmica u Vukovaru veliki korak te da su odnosi SNV-a i HNV-a mnogo bolji nego odnosi Hrvatske i Srbije. Izbornik Hrvata iz Srbije Marinko Poljaković za utakmicu u Vukovaru nije mogao računati na nekoliko bitnih igrača ali je svejedno složio odličnu reprezentaciju koja u Italiju putuje s ciljem da osvoji EP.

„Naša reprezentacija osnovana je prije deset godina. Na prvom EP smo bili drugi, a na drugom smo osvojili treće mjesto. Reprezentacija je sada promijenjena ali ipak imamo visoke ambicije. U skupini smo s reprezentacijom manjina iz Švicarske, Manjina iz Estonije i Roma iz Mađarske“, rekao je Poljakvić.

Za razliku od njega izbornik reprezentacije Srba iz Hrvatske Zoran Čugalj tek je krenuo s slaganjem reprezentacije koju čini deset igrača iz Slavonije dok ostatak reprezentacije čine igrači iz drugih dijelova Hrvatske.

„Ovo je naše prvo okupljanje tako da si još ne znamo niti imena. Idemo u Italiju bez ikakvog rezultatskog imperativa ali zato već sad mogu najaviti kako ćemo za sva iduća prvenstva svakako složiti jaču i uigranu reprezentaciju. U skupini smo s reprezentacijama Nijemaca iz Rusije, Nijemaca iz Mađarske i Cibndra iz Italije“, rekao je Čugalj.

EP u Italiji igra se od 18 do 26 lipnja. Na njemu sudjeluju 24 manjinske reprezentacije iz Europe. Pravo igranja na prvenstvu imaju amaterski igrači koji moraju biti registrirani u nekom klubu. Iako je rezultat utakmice bio nebitan treba spomenuti kako je reprezentacija Hrvata iz srbije pobijedila rezultatom 4:0. Golove su postignuli Nenad Skenderović, Bojan Ušumović, Nenad Vukoičić i Slaviša Stipančević.

IVAN MATIĆ