U Babinoj Gredi održani 36. Konji bijelci

BABINA GREDA,  U organizaciji Konjogojske udruge iz Babine Grede, na hipodrumu u tome mjestu nedaleko Županje poznatom po očuvanju i njegovanju tradicijskih običaja, u nedjelju su održani 36. konji bijelci, jedna od najstarijih manifestacija tradicijske kulture u Slavoniji, po kojoj je Babina Greda nadaleko poznata.

Manifestacija je započela mimohodom jahača i defileom svatovskih zaprega ulicama Babine Grede. Povorka od 24 svatovske zaprege, ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima, sa snašama i baćama u narodnim nošnjama, zaustavila se na hipodromu, gdje su proglašene najljepše. Prvo je mjesto pripalo zapregi Ivice Galovića iz Sikirevaca, druga je bila zaprega Mirka Miškovića iz Babine Grede, a treća veselih djevojaka predvođenih Emili Nikolić iz Donjeg Novog Sela.

Brojne posjetitelj i natjecatelje pozdravio je načelnik općine Babina Greda Josip Krnić ustvrdivši kako i ovogodišnji Konji bijelci potvrđuju kako je Babina Greda seoska kulturna metropola, a potom je manifestaciju otvorenom proglasio pročelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Nakon kulturno-zabavnog programa u kojem su nastupili mališani babogredske dječje igraonice, mlađi članovi KUD-a “Mijat Stojanović” iz Babine Grede te bać’ Roka te did’ Tunja iz Otoka kao kao i pripadnici Vatrogasne postrojbe Babine Grede koji su izveli pokaznu vježbu, održana su tradicionalana natjecanja – vezanje repa, sklapanje kola, uprezanje konja, vožnja na paliji i teklićko jahanje.

Po riječima predsjednika Konjogojske udruge Babina Greda Đure Gregorovića, stihovi stare narodne pjesme “konji bijelci, to su babogreci”, imaju pokriće i kod današnje generacije babogredaca, jer tradicija koju su započeli tadašnji konjogojci, uspješno se nastavlja.

“Glavni cilj djelovanja naše udruge bio je i ostao da sačuvamo opstojnost Šokadije na ovim prostorima”, kaže Gregorović dodajući kako se u članstvu udruge nalazi 90-tak članova koji u vlasništvu imaju 70-tak umatičenih konjskih grla.

ĐURO KARALIĆ