Philippe Leruth novi predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ)

Delegati Međunarodne federacije novinara (IFJ) na svom 29. svjetskom kongresu izabrali su za novog predsjednika Phlippea Lerutha, člana Belgijskog udruženja novinara (AGJPB), izvjestio je hnd.hr.

Philippe Leruth, novinar dnevnika L’Avenir, bio je potpredsjednik Europske federacije novinara (EFJ), europske grupe IFJ-a od 2004. do 2013. i predsjednik AGJPB-a od 1995. do 2005. godine. Dužnost preuzima od Jima Boumelhe, Britanca, koji je IFJ vodio od 2007. to 2016.

„Prvi mi je izazov vratiti jedinstvo u IFJ. Želim uspostaviti veze solidarnosti unutar IFJ-a. Drugi je izazov poboljšati financijsku situaciju organizacije“, rekao je novoizabrani predsjednik.

Delegati su izabrali Younesa M’Jaheda, Marokanca, za prvog potpredsjednika i Jima Boumelhu za blagajnika.

Kongres IFJ-a je organiziran od 7. do 10. lipnja u Kongresnom centru u francuskom gradu Angersu. Delegati su imali priliku razgovarati o različitim temama, uključujući mlade u medijima i medijskim organizacijama, o sigurnosti novinara, promjenama koje utječu na novinarsku profesiju, represivnim zakonima koji se donose te o ulozi novinarskih organizacija u borbi za slobodu medija.

HND.HR/ĐURO KARALIĆ