Novih 14 oboljelih od korona virusa, članovi Stožera nisu znali koliko vukovarska i vinkovačke bolnica imaju respiratora

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 14 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (5 iz Vinkovaca, 4 iz Cerne, 2 iz Bošnjaka, 1 iz Privlake, 1 iz Vrbanje i 1 iz Šarengrada), što čini ukupno 366 oboljelih osoba od početka epidemije. Trenutno je u županiji 12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti (jedna osoba nalazi se u bolnici u Vukovaru dok su ostale u bolnici u Vinkovcima). U samoizolaciji na području županije nalazi se 636 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 59 radnika (9 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 21 drugi zdravstveni radnik i 8 nezdravstvenih radnika). Od početka epidemije izliječene su 1134 osobe, a 2 osobe su preminule.

„Prvu oboljelu osobu smo u našoj županiji imali 24.ožujka ove godine. U periodu od 3 mjeseca od toga dana, ukupno smo imali 41 pozitivnu osobu te su sve osobe ozdravile. Od 23.svibnja do 24.lipnja bili smo „corona free“ županija. U vremenskom periodu od 24.lipnja do 27.srpnja imamo 325 oboljelih osoba i trenutno 189 aktivnih slučajeva u županiji. Proteklog tjedna imamo 128 oboljelih osoba i 83 oporavljene osobe. Najveći broj oboljelih osoba bilježimo u Vinkovcima u kojima je trenutno 58 aktivnih slučajeva, zatim Ivankovo koje ima 38 slučajeva, Stari Mikanovci 28 slučajeva, u Vukovaru imamo 14 slučajeva, Cerna 9 slučajeva, dok ostala mjesta u našoj županiji broje manji broj oboljelih osoba. Kubiček je napomenuo da:  „Većina oboljelih kao što smo i na prošlim medijskim konferencijama komentirali, vezana je uz veća okupljanja kao što su svadbene svečanosti, momačke večeri, krizme i pričesti“, rekao je tajnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Ivan Kubiček.

Podsjetio je da su na snazi dvije mjere od kojih se jedna odnosi na svadbene svečanosti i odvijanje istih samo u krugu najuže obitelji te ista traje do 04. kolovoza i mjeru odgode okupljanja svih javnih priredbi koja traje do 18. kolovoza.

Komentirajući najnovije brojke epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Vedrana Lanc Čurdinjaković kazala je kako se bilježi pad brojki zaraženih u odnosu na prošli tjedan te da se svi nadaju kako tako i ostati.

„Ono što je u našoj moći mi radimo, ali pozivam sve stanovnike naše županije da zajednički sudjelujemo i da svatko od nas da svoj doprinos u ovoj situaciji kako bi nam brojke svakim danom bile sve manje. Uz poštivanje same mjere jako bitno je da se poštuje i preporučena distanca među ljudima“, rekla je Lanc Čurdinjaković.

Interesantno je napomenuti i kako članovi županijskog Stožera danas nisu znali odgovoriti na novinarsko pitanje koliko je u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici ukupno respiratora kao i koliko kreveta je predviđeno u dvije bolnice za zaražene korona virusom.

„Preciznije odgovore možete dobiti od ravnatelja bolnice. Respiratora ima 2, 3 ili 5 ali to njih morate pitati. Ponovno su ustrojeni i Covid odjeli i oni funkcioniraju kao i u prvom valu“, kratko je odgovorio Kubiček.