Na samom izlazu iz Vinkovaca arheolozi istražuju rimsko seosko naselje

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Više od mjesec dana traju arheološka istraživanja na izlazu iz Vinkovaca prema Nuštru, a u sklopu kojih arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci istražuju rimsko seosko naselje koje na tom lokalitetu postojalo u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, tek nekoliko kilometara udaljeno od nekadašnjih rimskih Cibala.

Po riječima, voditelja istraživanja, Borisa Kratofila, kustosa arheologa iz vinkovačkog Gradskog muzeja, za sada je pronađen niz ostataka drvenih nastambi kakve su bile građane u tom i drugim rimskim selima koje je, po svemu sudeći, naseljevalo nekoliko desetaka stanovnika koji su se bavili uzgojem stoke i poljoprivredom.

“Ne čudi nas da je ovdje bilo dosta životinja jer je ovo bilo pogranično područje, u blizini rijeke Dunav koja je bila granica Rimskog carstva te je vojnicima trebalo dosta konja”, rekao je Boris Kratofil.

Navodi kako je presjek nalaza tipičan za seosku sredinu uz nekoliko iznimaka.

“Imamo tako nekoliko komada nakita kao i jednu srebrnu žlicu koju bi očekivali da ćemo naći u Cibalama, značajnom rimskom naselju koje se u to doba nalazilo na mjestu današnjih Vinkovaca i gdje su živjeli imućniji stanovnici, a ne ovdje”, kazao je dodajući kako je najveći broj nalaza vezan uz 3. i 4. stoljeće u kojima je ovdje bujao život i živjelo najviše ljudi što i odgovara slici atničke Panonije u to doba.

Radovi bi trebali završiti do sredine kolovoza.