U Vukovaru obilježena 100. obljetnica rođenja Franje Tuđmana u organizaciji inicijalnog kruga “Tuđman 100”

Foto: Đuro Karalić

Svečanom akademijom u organizaciji članova inicijalnog kruga “Tuđman 100” u vukovarskom Gradskom muzeju obilježena je 100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Članovi inicijalnog kruga Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić i Josip Pečarić uz vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penavu položili su vijenac i zapalili svijeću podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata kao i spomen poprsja Franje Tuđmana na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara. Sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, a potom je u Gradskom muzeju Vukovar održana svečana akademija.

“Da se pitalo inicijalni krug i Domovinski pokret kako bi trebala izgledati proslava Tuđmanovog 100. rođendana, to bilo organizirano tako da se danas u svakom selu i gradu održavaju proslave. Cijeli tjedan koji je prethodio ovoj suboti bi ustanove, vrtići, škole, znanstvene i druge ustanove imali temu 100-tog rođendana Franje Tuđmana. Danas bi nad Zagrebom letjeli vojni avioni u čast Franje Tuđmana, a ne Macrona, kako smo gledali prije nekoliko tjedana”, kazao je Ivan Penava.

Ocjenio je i kako je odnos državne i zagrebačke vlasti prema članovima obitelji Franje Tuđmana najbolji primjer odnosa vlasti danas prema tuđmanizmu, suverenizmu i Hrvatskoj kakvu je Tuđman stvarao s hrvatskim braniteljima 1991. godine.

 “Vukovarska bitka kao fenomen, a isto tako i Franjo Tuđman, usprkos svim pokušajima detuđmanizacije ostaju simbol. Što ga više detuđmaniziraju on zadobiva sve veće simboličko značenje”, poručio je Josip Jurčević.