Započeli dugo očekivani radovi na gradnji vukovarske obilaznice

Foto: N.K.

Dugo očekivani radovi na izgradnji vukovarske obilaznice duge 19 kilometara započeli su u ponedjeljak na dionici Bršadin sjever-čvorište Lužac u duljini 6,5 kilometara i vrijednosti 28 milijuna eura.

“Ovime započinje realizacija važnog projekta za Grad Vukovar. Ovaramo danas radova na fazi od Bršadin sjever do čvorišta Lužac u duljini od 5,6 kilometara i vrijednosti 28 milijuna eura. Ono što je također važno je izgradnja ceste Nuštar-Vukovar, dakle nastavak s vinkovačke obilaznice koja će doprinijeti sigurnosti prometa i protočnosti. Znamo i sami da se tu radi o važnom europskom pravcu o spoju Luke Vukovar s desetim koridorom i to je jedan od značajnih projekata koji nadilazi interes VSŽ, ima širi prometni značaj”, kazao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić koji je obišao radove kod Vukovara. 

“Onaj projekt koji je meni zapravo noćna mora i nikako da ga pokrenemo onako kako bi mi to htjeli je cesta srijemske granične transverzale u duljini 40 km. U fazi smo realizacije posljednje četvrte faze. Na relaciji Apševci-Lipovac stvari ne idu kako bi htjeli, imamo određeni problem s izvođačima i nadam se kako ćemo to riješiti u skorom vremenu i uskoro privesti kraju taj posao”, priznao je Škorić.

Po njegovim riječima, želja je Hrvatskih cesta u sljedećem mandatu riješiti i cestu od Mirkovaca prema Tovarniku.

“Znamo da je to cesta opterećena teškim tranzitnim prometom i proveli smo postupak javne nabave u fazi prikupljanja ponuda za projektiranje dogradnje odnosno rekonstrukcije te ceste kako bi ona mogla nesmetano funkcionirati s obzirom na parkirana vozila u tranzitu. Mislim kako ćemo vrlo brzo donijeti odluku o projektiranju, a do tada ćemo pokušati naći privremeno rješenje. Tu je i prijedlog načelnika Općine Tovarnik da na nekakvom platou zadržavamo taj kamionski promet prije ulaska u Tovarnik i puštamo ga kako bi što manje opterećivao postojeću državnu cestu do konačnog rješenja koje bi bilo trajno i kvalitetno”, rekao je Josip Škorić. 

Početku radova na vukovarskoj obilaznici nazočan je bio i saborski zastupnik HDZ-a u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Nikola Mažar koji je ocijenio kako je danas povijesni dan za građanke i građane grada Vukovara, a i šire okolice.

“Počinje, kreće, strojevi su tu, a o ono što je najbitnije, ne samo za građane Lušca, nego i građane Vukovara, je da prva faza kreće od danas. Uvedeni su izvođači u radove, a rok izvođenja je 30 mjeseci, a već druga i treća faza izgradnje obilaznice se sada projektira. Dio je već isprojektiran, a cijela obilaznica koja će iznositi negdje oko 19 kilometara u vrijednosti preko 100 milijuna eura kreće i ono što mogu reći jest da osim ove obilaznice, ja bih rekao kapitalnoga, ključnoga, infrastrukturnog projekta, imamo još jednu dobru vijest za građane Vukovara, a to je i kroz nekoliko dana potpisivanje ugovora o izgradnji brze ceste Vukovar-Nuštar vrijednosti 51 milijuna eura”, rekao je Mažar.

Po njegovom mišljenju, sve to zajedno će osigurati veću sigurnost prometa u Vukovaru, rasterećenje teških kamiona, izmicanje iz Vukovara, ali i bolji i kvalitetniji i brže spajanje prema cjelokupnoj cestovnoj mreži i prema autoputu koji ide prema Zagrebu.

“Dakle, za Vukovar počinju dva velika projekta i mogu samo izraziti svoju zahvalnost investitoru, Hrvatskim cestama i svima onima koji su svih ovih godina bili uz Vukovar i Vukovarce, nisu išli u smjeru nerealnih, lažnih obećanja ili manipulacija, što su druge političke stranke pokušavale i ovdje se nastavlja jedna odgovorna politika. Mogu samo zaželjeti da radovi proteknu u roku i na vrijeme, bez ikakvih problema i da građani Vukovara napokon uživaju u svojoj obilaznici”, poručio je Nikola Mažar.