52. Vinkovačke jeseni: U svečanom mimohodu prodefilirat će više od 4.000 čuvara tradicijske kulture

Foto: Vinkovačke jeseni
VINKOVCI, Vrhunac ovogodišnjih 52. Vinkovačkih jeseni je svečani mimohod 52. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega što počinje u 10 sati. Mimohod u kojemu će vinkovačkim ulicama i trgovima prodefilirati sudionici ovogodišnje manifestacije – 80 KUD-ova iz Hrvatske i dijaspore, 30-ak svečanih konjskih zaprega i 50-ak konjanika, kandžijaši, kuburaši, mažoretkinje, limena glazba i još puno toga. Tradicionalno se mimohod formira na gradskoj tržnici i ide Zvonimirovom ulicom, Pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom, Trgom Franje Tuđmana, Genscherovom do stadiona HNK Cibalia. Nakon završetka mimohoda, između 11,45 i 12 sati svi sudionici i, tko hoće, publika uhvatit će se u najveće kolo koje će se protezati od središta grada preko Slavonskog sokaka do stadiona Cibalije.
Na pozornici na Trgu bana Šokčevića od 12 do 13,30 sati održat će se drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj će nastupiti sedam folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore, a treći dio je na šatoru Vinkovačkih jeseni gdje će s početkom u 19 sati nastupiti 19 KUD-ova.
Od 12 do 18 sati u šatoru Vinkovačkih jeseni je Tamburaški maraton na kojemu nastupaju TS Slavonski suton (od 12 do 15 sati) i Endemi (od 15 do 18 sati).
Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, već od 10 sati u Slavonskom sokaku predstavlja tradicionalno kinesko slikarstvo i kaligrafiju gdje će posjetitelji moći naučiti vještinu pisanja kineskih znakova.
Kao i svih dana 52. Vinkovačkih jeseni, u Slavonskom sokaku je od 10 do 23 sata Sajam gospodarstva, tradicijskih obrta i rukotvorina, a na Trgu bana Šokčevića Vinski grad od 17 sati do sat iza ponoći.
Svečanost zatvaranja 52. Vinkovačkih jeseni je u šatoru Vinkovačkih jeseni od 21,30 do 22 sata, nakon toga slijedi na obali Bosuta paljenje Feniksa od slame, a u 22,30  počinje koncert Najboljih hrvatskih tamburaša koji traje do sat iza ponoći i time završava ovogodišnja manifestacija, 52. Vinkovačkih jeseni.Izvor: Vinkovačke jeseni