Ulicama Vinkovaca u svečanom mimodu prošlo oko 4.000 folkloraša

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Oko 4.000 članova iz 80-tak folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva prošlo je ulicama Vinkovaca u Svečanom mimohodu 52. Vinkovačkih jeseni, središnjoj i najsvečanijoj priredbi vinkovačke folklorne manifestacije.

Plešući i pjevajući, folkloraši su prolazili Vinkovcima dok ih je mnoštvo posjetitelja pozdravljalo uživajući u pjesmama i plesovima iz svih krajeva Hrvatske. S pozornice su ih pratili brojni uzvanici među kojima se nalazila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, koja je i visoka pokroviteljica 25. Vinkovačkih jeseni.

U prigodnom obraćanju Kolinda Grabar Kitarović pozvala je na očuvanje kulturne baštine i tradicije rekavši kako bi tome svoj doprinos trebala dati i država, osmišljenim programima. Obratio se i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poručivši kako su Vinkovačke jeseni čuvarica hrvatske tradicijske baštine.

Pored folkloraša, u svečanom mimohodu prošlo je i tridesetak svečano ukrašenih konjskih zaprega te isto toliko konjanika, a cijeli program uz prijeteću kišu, potrajao je oko dva sata.