Otvoren 29. Festival glumca, uz grad Vinkovce domaćin i glumac Filip Radoš

Foto: Đuro Karalić

Prigodnom svečanosti u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima večeras je otvoren 29. Festival glumca, a čast da ga otvori pripala je vukovarsko-srijemskom županu Damir Dekaniću.

“Festival glumca uvijek je donosio radost u ovu našu županiju. To nastavlja činiti i ove godine. Imam osjećaj da glumci najradije dolaze upravo na Festival glumca koji s radosti organiziramo svake godine i nastavit ćemo to činiti i u narednim godinama”, poručio je župan Dekanić.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo, rekao je kako je Festival glumca od jednog festivala koji je bio festival monodrame, duodrame i malih kazališnih scena pretvorio u najveći kazališni festival u Hrvatskoj, ali nažalost ta činjenica još nije dovoljno osviještena među ljudima.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić ustvrdio je kako su Vinkovci uvijek s radosti dočekivali glumce. “Vjerujem da se glumci lijepo osjećaju u Vinkovcima, a mi im uzvraćamo prepunim kazalištem. Hvala im što dolaze ovdje i darivaju nam radost glume. Ovdje moram spomenuti i naše, Torjanca, Dracha pa i Himzu Nuhanovića koji su toliko dali energije u ovaj festival i hvala i njima”, poručio je Bosančić.

“Mišljenja sam da ovaj festival treba biti inventura hrvatskog kazališta i glumišta. Radit ćemo na tome da svake godine pozitivnim pomacima Festival glumca dovedemo do izvrsnosti”, poručio je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), Ivica Pucar

Nakon svečanosti otvorenja izvedena je predstava Ivane Vuković i Helene Petković „Sretna ne bila“ u režiji Helene Petković i izvedbi splitskog Kazališta “PlayDrama”. U predvorju kazališta postavljena je Trijenalna  izložba kazališnih plakata.

Tijekom trajanja festivala od 13. do 21. svibnja bit će izvedeno 19 predstava hrvatskih kazališta iz prošlogodišnje kazališne produkcije, koje je od 73 pristigle predstave na poziv HDDU, za festival odabrao ovogodišnji izbornik, kazališni, filmski i televizijski glumac, Davor Svedružić. Predstave će se igrati i u preostalim vukovarsko-srijemskim gradovima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku. Domaćin festivala, uz grad Vinkovce je glumac Filip Radoš.