U Vinkovcima obnovljen Srpski zavjetni križ

VINKOVCI, Uz križanje vinkovačkih ulica Bana Josipa Jeličića i Hrvatskih kraljeva podignut je Srpski zavjetni križ koji se na tom mjestu nalazio od 1828. godine ali je teško stradao u Domovinskom ratu te nakon što su njegovi ostaci uklonjeni, postavljen je novi križ u izvornome obliku.

Po riječima vinkovačkog paroha, Predraga Azapa pravoslavni vjernici su se po tradiciji oko toga križa okupljali svake godine u molitvi na Uskršnje jutro.

“Nakon što je 2004. godine sagrađen Parohijski dom, a 2008.i crkva Silaska sv. Duha na apostole, uspjeli smo sada obnoviti i Srpski zavjetni križ”, kaže Azap ističući značaj očuvanja i obnove srpske kulturne baštine i sakralnih objekata u Vinkovcima.

A, kako kaže, Srpski zavjetni križ ima i ekumensko značenje i poruku.

“Po svjedočenju starijih Vinkovčana, tu odmah pored križa, nalazila se klupa na kojoj su se nekadašnji vinkovački župnik Josip Pavlović i paroh Dušan Jelovac sastajali ponajčešće subotom nakon službe Božje i razgovarali o stanju naroda i Crkve, a najbitnije im je bilo da ih narod vidi i da se njihovo prijateljstvo prenese na sve Vinkovčane”, navodi Predrag Azap dodajući kako je u spomen na to predanje u planu i postavljanje klupe pored križa.

Obnovu i izradnju kirža financirala je Srpska pravoslavna crkvena općina Vinkovci, a posvećenje će se obaviti 12. studenoga.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić