U tri dana sedam dojava o dragovoljnoj predaju minsko-eksplozivnih sredstava

Foto: MUP RH

VINKOVCI, Od 12. ožujka do 15. travnja 2024. godine policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske postupali su u sedam dojava o dragovoljnoj predaji minsko-eksplozivnih sredstava te u 16 dojava o pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava.

Policijski službenici su s 23 lokacije na siguran način izuzeli ukupno sedam ručnih bombi, četiri mine, tri granate, dvije puške, četiri zračne puške, jednu automatsku pušku, sedam spremnika za pušku, jedan pištolj, 2,5 kg vojnog eksploziva, sedam detonatorskih kapisla, tri elektro-detonatorske kapisle, različite dijelove oružja i 1393 komada streljiva raznovrsnih kalibara.

Predano i pronađeno oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva pohranjeni su u skladište Policijske uprave do uništenja.

“Podsjećamo građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će posebno osposobljeni policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana”, stoji u priopćenju PU.