Biljana Gaća: Hrvatska zaslužuje bolje

Foto: SDP

Parlamentarni izbori u srijedu biti će veliki test za SDP i koaliciju „Rijeke pravde DOLAZE“. Na toj listi u 5. izbornoj jedinici, i na 5. mjestu nalazi se i predsjednica SDP-a Grada Vukovara i članica Predsjedništva SDP-a Hrvatske Biljana Gaća s kojom smo razgovarali o predstojećim izborima.  

Koji je bio Vaš motiv da se kandidirate na ovim parlamentarnim izborima?

-Nakon završenog fakulteta odmah sam se vratila u Slavoniju i tu radim, borim se i nadam se da neću iz nje morati otići. Kandidiranje na izborima je izlazak iz komfor zone i želja da svoje iskustvo i znanje koje sam stekla ponudim svojoj zajednici. Baš zbog toga moj cilj je Slavonija u kojoj ostajemo. U kojoj živimo jedni s drugima i u kojoj svi imamo jednake šanse za uspjeh, u kojoj se ne dijelimo, ne brojimo si krvna zrnca, nego zajedno gradimo i razvijamo.

Koje su glavne poruke iz Vašeg programa?

-U SDP-u smo svjesni značajnog pada životnog standarda hrvatskih radnika i umirovljenika, što je rezultat rasta cijena energenata, hrane i ostalih proizvoda i usluga. Ova kriza, izazvana inflatornim šokovima, pogoršana je pogrešnim političkim odlukama i dovela je do neusklađenosti rasta cijena s mirovinama i prosječnim plaćama.

Koje su neke od prvih mjera koje planirate napraviti ukoliko pobijedite na izborima u srijedu?

-To je smanjenje poreza na dobit za poduzetnike koji isplaćuju veće plaće te uvođenje poreza na ekstraprofite za sektore koji su iskoristili inflaciju. Stvorit ćemo pravedan sustav rada koji smanjuje nejednakosti, posebno u javnom sektoru te osigurava stabilnost na tržištu rada. Ograničit ćemo upotrebu ugovora o radu na određeno vrijeme, posebno jer ti ugovori negativno utječu na žene. Počet ćemo s povećanjem mirovine promjenom formule usklađenja mirovina s inflacijom i rastom plaća te uvođenjem trajnog dodatka. Postojeće politike nisu se uhvatile u koštac s dugim listama čekanja u zdravstvenom sustavu, što je dovelo do “tihe privatizacije” zdravstva i pojačalo neravnopravnost u društvu. Jedno od rješenja ka smanjenju lista čekanja je rad bolnica izvan redovnog radnog vremena. Jednako liječenje bit će dostupno svim građanima, bez obzira na mjesto prebivališta ili materijalni status.

Kakav imate plan za mlade u Hrvatskoj?

-Mladi u RH teško se mogu osamostaliti i ostaju sa svojim roditeljima u domu do 33-34 godine života. Kako bismo pronašli rješenja za ove izazove i osigurali dostupnost priuštivih stanova, predlažemo niz mjera stambene politike, među kojima je i osnivanje namjenskog fonda, zaduženog za gradnju i obnovu stanova, kako bi se povećala ponuda priuštivih stanova. Ključni korak prema pravednijem financiranju vrtića je oslobađanje roditelja troška boravka djece u vrtićima i pa će tako vrtići biti za sve besplatni. Druga jednako važna mjera je poboljšanje uvjeta rada i plaća odgojitelja.

Koja je Vaša poruka biračima?

Hrvatska zaslužuje bolje! Jedino pravedno društvo omogućava slobodu, ravnopravnost, jednake mogućnosti i dostojanstven život svakog čovjeka. To su vrijednosti za koje se borimo kako bi osigurali dostojanstvene plaće i mirovine, besplatni vrtić za svako dijete, priuštivo stanovanje za sve mlade i društvo koje netolerira nasilje i diskriminaciju. Hrvatska je na raskrižju. I upravo je velika izlaznost na izbore i biranje promjene koje nude Rijeke pravde jedino rješenje. U srijedu 17.4., moć je u vašim rukama koja može mijenjati Hrvatsku nabolje. Rijeke pravde dolaze, a najveća od njih je Dunav!