U subotu akcija čišćenja jezera Banja i okolice

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Iz vinkovačkih gradskih vlasti najavljuju kako će u subotu, 13. svibnja, krenuti akcija kroz koju će se očistiti vinkovačka jezera kao i okolno područje. Prema informacijama iz Grada Vinkovaca akcija ima natjecateljski karakter te da će ukoliko bude sudjelovalo više dovoljno ljudi i skupi što više otpada za Vinkovce će se osvojiti vrijedna nagrada u vidu financiranja kupnje mladih sadnica za urbano pošumljavanje.

Pojasnili su kako ovoga proljeća Vinkovci sudjeluju u velikom ekološkom projektu „Od izvora do mora”, koji i ove godine ima za cilj smanjiti onečišćenja ambalažnim otpadom i buđenje svijesti o važnosti zaštite okoliša i pravilnog zbrinjavanja ambalaže.

U fokusu ovogodišnjeg projekta Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida i temperature zraka. Obveza prijavljenih gradova je provesti jednodnevnu akciju čišćenja na svom području u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima, a nakon prijave rezultata o broju okupljenih volontera i količini prikupljenog otpada, organizatori će proglasiti one najbolje.

Nagrade će dobiti tri grada koji će ove godine dobiti glavne nagrade, a riječ je o donaciji za kupovinu sadnica drveća za urbano pošumljavanje, a ukupni fond iznosi 42 tisuće eura.