U rodilištu vukovarske bolnice otvorena soba za dojenje i prematanje beba

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog tjedna dojenja, koji se obilježava od 1. do 7. kolovoza, u rodilištu Opće županijske bolnice Vukovar otvorena je soba da dojenje i prematanje beba. Prema riječima liječnice Željke Nakić Merki iz rodilišta izlazi oko 96 posto majki koje doje i u velikom postotku se to održava do 6 mjeseca života.

„Naš cilj je da novorođenčad dobije ono što je za njih najbolje, a to je ljubav i majčino mlijeko“, istaknula je Nakić Merki.

Dodala je kako je rodilište vukovarske bolnice među prvima još 2007. godine dobilo prestižno priznanje „Baby friendly hospitals“ (Rodilište-prijatelj djece“ strogo poštujući pravila “10 koraka do uspješnog dojenja” kao i odredbi   međunarodnog kodeksa o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

„Dojenje je pravo djeteta i njegove majke, a zajednica je dužna osigurati najbolje moguće uvjete za ostvarivanje tih prava. Potrebna je visoka kvaliteta skrbi za majku i dijete u rodilištima, majkama dostupna potpora stručnog i educiranog osoblja te prijateljskog i podržavajućeg okruženja obitelji i zajednice. Majčino je mlijeko najbolja i najzdravija hrana za dijete, a dojenje nije samo hranjenje već i kontakt majke i djeteta koji pozitivno utječe na djetetov psihomotorni razvoj. Upravo s ciljem kontinuirane potpore dojenju i njegovom promoviranju koje počinje i prije samog rođenja djeteta (kroz trudničke tečajeve u našoj ustanovi) i nastavlja se nakon rođenje (kroz “rooming in” – boravak majke i djeteta u istoj sobi 24 sata), naše rodilište je početkom godine krenulo s programom individualnog savjetovanja o dojenju na način da su savjeti i pomoć zdravstvenih djelatnika dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu putem telefona te kroz svakodnevni rad neonatološke ambulante gdje zdravstveni djelatnici pružaju pomoć, potporu i savjetovanje majki te potiču edukaciju i uključivanje obitelji u svakodnevnu brigu o djetetu (razgovorom, praktičnom primjenom danih savjeta, pisanim materijalima). U okviru neonatološke ambulante, koja je među rijetkima u Hrvatskoj gdje se novorođenčad prati od otpusta iz bolnice do navršenih mjesec dana, osigurali smo majkama i sobu za dojenje i prematanje“, rekla je Nakić Merki.

Međunarodni tjedan dojenja ove se godine obilježava pod geslom “Dojenje-ključ održivog razvoja” s naglaskom na dojenju kao ključnom elementu koji doprinosi našoj dobrobiti od samog početka, međusobnom poštivanju i brizi za svijet koji dijelimo.

IVAN MATIĆ