Svečano otvorena 54. Iločka berba grožđa

Foto: Grad Ilok

ILOK, Prigodnom je svečanošću u iločkoj tvrđavi otvorena sinoć 54. Iločka berba grožđa. Riječ je o zabavnoj manifestaciji duge tradicije kojom se simbolički obilježava početak berbe u vinogradima na jednoj od naših najpoznatijih vinskih lokacija.

Manifestacija je to posvećena Iloku i njegovu bogatstvu i nasljeđu. Tjedan dana stanovnici Iloka i okolice, ali i posjetitelji iz svih krajeva Lijepe naše i inozemstva, imaju priliku uživati u plesovima, radionicama, natjecanjima, hrani i piću koji su, ako ne u potpunosti tradicijski, onda dobrim dijelom povezani s iločkom tradicijom, po kojima je Ilok nadaleko poznat, i uvjeriti se da za to postoji opravdan razlog, piše HRT Radio Osijek.

Središnji program ovogodišnje Iločke berbe grožđa održava se ovog vikenda.

U atriju Palače Odescalchi organiziran je domjenak za uzvanike iz ministarstava, Županije i kulturnih ustanova. U Staroj gradskoj jezgri Športsko-ribolovna udruga „Šaran“ Ilok posjetiteljima je posluživala fiš i prženu ribu, a u suvenirnici Staroga podruma moglo se kupiti grožđe i osam vrsta traminca po promotivnim cijenama.

Nakon svečanog programa organiziran je vatromet, a publiku je potom zabavljao Ivan Zak.  

Manifestaciju je posjetila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je čestitala iločkim vinarima na brojnim nagradama koje su osvojili na ocjenjivanjima vina te zahvalila svima što sudjeluju u očuvanju i nadogradnji tradicije i proizvode najbolja hrvatska vina. Podsjetila je kako putem programa ruralnog razvoja država ulaže značajna sredstva u vinogradarstvo  i vinarstvo, a putem vinske omotnice ugovoreno je više desetaka projekata ulaganja u vinarije i restrukturiranje vinograda. U to je u posljednjih pet godina bilo uloženo 48 milijuna kuna iz državnoga proračuna, a projekti su ukupno bili vrijedni 60 milijuna kuna na području Iloka. U vrijeme krize, koja je posebno teško pogodila vinare, dobili su pomoć od 11 milijuna kuna, rekla je ministrica Vučković.

“Mjerama ruralnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom posljednjih sedam godina  ugovoreni su projekti vrijedni 1,2 milijarde kuna, a korisnicima je isplaćeno više od 900 milijuna kuna. Taj se iznos s izravnim plaćanjima i potporama penje na tri milijarde kuna”, rekla je ministrica poljoprivrede.