Grad Vukovar započeo s istraživanjem, izvora geotermalne vode

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček s suradnicima obišao je radove u Ulici Blage Zadre gdje traju radovi na povećanju energetske učinkovitosti stambenih objekata. Pavliček je rekao kako je to četvrta zgrada koja je prošla na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti u ovoj godini.

„Radovi se izvode na postavljanju nove fasade i toplinske izolacije s staklenom vunom 16 centimetara. Cijena radova je preko 1,2 milijun kuna od čega Grad Vukovar radove sufinancira s 168.000 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 985.000 kuna dok preostala financijska sredstva osiguravaju sami stanari“, rekao je Pavliček.

Dodaje i kako u gradu imaju dvadesetak  pripremljenih projekata te da se nadaju novim natječajima od strane Fonda. Ovom prilikom pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović kazao je kako Grad Vukovar nastavlja trend energetske obnove stambenih objekata iz 2014. godine kada je grad Vukovar po podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bio treći u Hrvatskoj po broju prijava što je zaista veliki uspjeh. Obznanio je i kako gradske vlasti rade na istraživanju izvora geotermalne vode koja bi se koristila kao medij za grijanje.

„Studiju je napravio Hrvatski geološki institut, a utvrđeno je da Vukovar leži na velikim količinama geotermalne vode. S partnerima iz Instituta Hrvoje Požar i Geološkog instituta Zagreb slijedi ispitivanje geofizičkih svojstava tla da bi utvrdili na kojoj se dubini nalazi voda i u kojim količinama. Sljedeće godine po dolasku rezultata trebali bi krenuti u izvedbu bušotinu i eksploataciju“, rekao je Martinović dodajući kako bi s realizacijom ovoga projekta računi grijanja u Vukovaru bili dodatno prepolovljeni.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 80 milijuna kuna.

IVAN MATIĆ