U ponedjeljak u Vukovaru susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića?

VUKOVAR, Prema najavama beogradskog dnevnog lista Novosoti u ponedjeljak, 20. lipnja, u Vukovaru će biti održan susret predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i mandata srbijanske Vlade Aleksandra Vučića. Kako navode Novosti njih dvoje bi prethodno susreli se u Dalju gdje bi obišli rodnu kuću znanstvenika Milutina Milankovića i položili vijenac. Potom bi se uputili prema Vukovaru gdje bi održali i određene razgovore. Sama najava dolaska Vučića u Vukovaru je izazvala veliki interes ali i brojne komentare.

„Nemam nikakve informacije o toj posjeti i sastanku u Vukovaru. I sam sam o tome saznao iz medija“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govoreći o najavljenoj posjeti Grabar Kitarović i Vučića Vukovaru.

Posjeta još nije potvrđena pa se tako ne zna niti njen točan program, odnosno, hoće li ako do susreta dođe budući srbijanski premijer i predsjednik Srpske napredne stranke i predsjednica RH posjetiti i neke lokacije u gradu ili samo održati sastanak. Novosti navode kako bi tijekom razgovora moglo biti riječi o pitanjima nestalih, povratku kulturnog blaga ali i zaštite hrvatske i srpske manjine u dvije države. Isto tako ovim susretom, na jednom tako simboličnom mjestu kakav je Vukovar, želi se i poslati poruka o boljim odnosima dvije države koji su zadnjih nekoliko godina pali na najnižu razinu. Biti će to i svojevrsna poruka Europi i svijetu u vrijeme kada Srbija započinje pregovore o punopravnom članstvu u EU. Podsjećamo i kako je početkom studenoga 2010. godine Vukovar posjetio i tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić koji je tom prilikom posjetio i mjesto masovne grobnice na Ovčari.

IVAN MATIĆ