Održana akcija “Hodaj u mojim cipelama”

Foto: www.facebook.com/Filip Sušac

VUKOVAR, U organizaciji Udruge Vukovarski leptirići danas je u središtu Vukovara održana akcija pod nazivom “Hodaj u mojim cipelama”. Kroz ovu akciju aktivisti udruge su kroz brojne interaktivne primjere omogućili građanima da osjete što znači kretati se pomoću invalidskih kolica, napraviti transfer iz kolica u automobil, kretati se uz pomoć terapijskog psa, baviti se sportom, odnosno bar na kratko vrijeme osjetiti kako žive osobe s invaliditetom 24 sata dnevno. Istaknuto je kako su važnost suzbijanja diskriminacije temeljem invaliditeta, osvještavanje prepreka na koje svakodnevno nailaze osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju te ponuda rješenja za podršku i ravnopravnost tih ranjivih skupina ciljevi ove javne akcije.

Predsjednica Udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin rekla je kako je jasno da danas u Hrvatskoj nitko ne želi diskriminirati ili omalovažavati osobe s invaliditetom ali da se često prema takvim osobama ponašaju s prevelikim pijetetom što govori da ipak postoji razlika.

“Mi to ne želimo, nego biti ravnopravni i sto posto uključeni. Želimo imati pristup svugdje bez arhitektonskih barijera kao i da naša djecu idu u redovne vrtiće, škole i fakultete te da se s osobe s invaliditetom zapošljavaju. Oni to svakako mogu, samo im treba dati šansu”, rekla je Matin.

Dodala je kako ljudi vrlo često imaju strah od prilaska osobama s invaliditetom jer ne znaju kako im se obratiti ili pomoći kao i da su  zbog toga za građane i organizirali ovu akciju.

Akciji se pridružio i podržao je i zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji je rekao kako želi pohvaliti ovu akciju i rad udruge jer senzibilizira širu javnost i nas koji nemamo poteškoće o tome kakav je život osoba s invaliditetom.

“Kada to shvatimo svatko od nas treba dati svoj obol kako bi tim ljudima bilo lakše živjeti. Apeliram na sve građane da imaju razumijevanja za osobe s invaliditetom i da probaju shvatiti kako je život takvim osobama sve samo ne lagan”, rekao je Sušac.