Ove godine ne očekuju se veći problemi s komarcima u Vukovaru

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Prema najavama iz Veterinarske stanice Vukovar ove godine Vukovarci ne bi trebali imati velikih problema s komarcima kao što je to bio slučaj nekih ranijih godina kada se u večernjim satima nije moglo izaći iz kuće.

„Ove godine je situacija, kada je riječ o komarcima, bolja nego ranijih godina. Prva generacija ovogodišnjih komaraca pojavila se početkom lipnja nakon kiša i viših temperatura za razliku od ranijih godina kada smo već oko 1. svibnja imali prvu generaciju komaraca vani“, rekao je direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota.

Dodaje i kako je tijekom ove godine već odrađeno 7-8 larvicidnih tretmana, a da je prošloga tjedna odrađen i prvi adulcitivni tretman s zemlje. Planirano je da se drugi adulcitivni tretman, također se zemlje, odradi idućeg tjedna kada se smiri vrijeme i vjetar. Šota pojašnjava kako su planirali svaki tjedan raditi jedan tretman, a sve kako bi suzbili ove napasnike.

„Imamo planirano odraditi 5 adulcitivnih tretmana s zemlje i četiri avio zaprašivanja sa po dva aviona ako za to bude potrebe. Ukoliko ne bude potrebe možda avio tretiranja i budemo radili. I prošle godine radi manjeg broja komaraca dva tretiranja nismo odradili“, rekao je Šota.

Inače, za potrebe suzbijanja komaraca u Vukovaru gradske vlasti su ove godine izdvojile oko 900.000 kuna i to samo ukoliko sva planirana tretiranja budu odrađena. Tražena je pomoć i države ali je ona izostala. Kada je riječ o komarcima Šotu najviše zabrinjava mogućnost pojave zika virusa kojega prenose komarci.

„Pribojavamo se što i kako raditi ukoliko se zika virus pojavi i kod naših komaraca. Bojimo se kako bi tada moglo doći do velikih problema. Za sada iz nadležnih ministarstava nemamo nikakve naputke“, rekao je Šota.

IVAN MATIĆ