U petak vinkovačka premijera još jednog kazališnog klasika, predstave “Nora – kuća lutaka” Henrika Ibsena

Foto: Đuro Karalić

Nakon što su “Noru – kuću lutaka” Henrika Ibsena 7. listopada imali priliku premijerno pogledati Dubrovčani, u petak, 21. listopada moći će to učiniti i poklonici kazališne umjetnosti u Vinkovcima, na vinkovačkoj premijeri predstave.

“Nadamo se i vjerujemo kako ćemo nešto slično – kada je u pitanju atmosfera i reakcija publike – doživjeti i na vinkovačkoj premijeri. Dubrovačka publika prihvatila je predstavu jako lijepo i to oduševljenje donosimo i ovdje, u Vinkovce”, kazao je redatelj predstave Paolo Tišljarić.

Henrik Ibsen je, kazao je, za njega nešto na čemu je želio raditi još od studentskih dana i lijepo je kada se poklopi dramaturška i redateljska ideja s dobrim ansamblom.

 S obzirom na to da se radi o klasičnom djelu koje jako dobro korespondira s današnjim trenutkom u kojemu se puno govori o pravima žena i njihovom položaju u suvremenom društvu Nora je tretirana kao simbol borbe čovjeka za svoju slobodu, pojasnio je redatelj.

Glumica Gradskog kazališta Joze Ivakića Mateja Marušić ustvrdila je kako je lik Nore kojega glumi, iznimno slojevit i zahtjevan.

“Pristupila sam mu sa strahopoštovanjem jer je riječ je o još jednom od velikih likova s kojim sam se morala nositi”, kazala je ova mlada i nagrađivana glumica koja je prošle godine glumila isto tako zahtjevnu ulogu Tene u predstavi “Tena – raspad jedne ljepote” Josipa Kozarca i u režiji Dražena Ferenčine.

“To je ta valjda neka paralela između hrvatskih i svjetskih klasika”, kazala je Marušić.

U predstavi još glume Matija Grabić, Marija Šegvić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka iz Kazališta Marina Držića.