U Vinkovcima predstavljena monografija o velikanu hrvatskog glumišta Ivi Gregureviću

Foto: Đuro Karalić

Monografija Ivo Gregurević autora Borisa Senkera, Daniela Rafaelića, Lade Martinac Kralj i Nade Koturić u izdanju Školske knjige iz Zagreba predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u Vinkovcima.

Opremljena je s više od 500 fotografija, a posebnost je u tome što se sastoji i od videopriloga u kojima zahvaljujući QR kodu, čitatelji mogu pogledati predstavu Đuka Begović, isječke iz filmova Kiklop, Čaruga, Josef i Priča iz Hrvatske te dio razgovora Ive Gregurevića i Roberta Knjaza vođenog za potrebe emisije Svlačionica iz 2000. godine.

“I tu je Danijel Rafaelić bio u pravu kada je rekao da je ono što je u Hollywoodu bio John Wayne, a u Francuskoj Jean-Paul Belmondo u Hrvatskoj je bio Ivo Gregurević”, kazala je urednica monografije Miroslava Vučić.

O monografiji i Ivi Gregureviću govorio je inicijator njezinog nastanka, glumca Vedran Mlikota rekavši kako je bilo teških trenutaka kada ništa nije išlo kako treba.

“I onda se najedanput neke stvari dogode same od sebe i sve opet dođe na svoje mjesto, tako da smo prihvatili da to možda Ivo diktira odozgo i pomaže nam da napravimo određene stvari”, rekao je Mlikota.

Naveo je i kako je Ivo Gregurević u svojoj impozantnoj glumačkoj karijeri odigrao 196 uloga, od kojih 36 u kazalištu, 116 na filmu, šest u radio dramama i 38 u televizijskim serijama.

Predstavljanje monografije Ivo Gregurević održano je u sklopu 6. Filmskog festivala glumca koji sutra završava u Vinkovcima.