Radovi na novoj zgradi vinkovačke knjižnice u završnoj fazi, otvorenje se očekuje na proljeće

Foto: Đuro Karalić

Radovi na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima trebali bi biti gotovi do proljeća iduće godine kada se očekuje i useljenje u nove prostorije, najavljeno je za današnjeg obilaska gradilišta knjižnice gradonačelnika Ivana Bosančića.

“Bit će to puno više od obične knjižnice jer će biti opremljena najmodernijim informatičkim sustavima, a njezin će se prostor koristiti i za druge prilagođene sadržaje”, kazao je Bosančić.

Ugovor o gradnji vinkovačke knjižnice vrijedan je 47,6 milijuna kuna, a radove u podjednakim iznosima financiraju Grad Vinkovci i Ministarstvo kulture.

“Zadovoljni smo i sretni što radovi ulaze u svoju zadnju fazu. U tijeku su ličilački radovi i preostaje još faza opremanja”, kazao je Bosančić, koji je knjižnicu u izgradnji obišao u pratnji ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrane Lugić.

“Polako dobivamo obrise ne samo nove zgrade nego cijelog jednog novog koncepta rada i budućih planiranja programa knjižnice. Novi koncept u potpunosti će biti prilagođen korisniku koji traži građu i prostor za sebe bez obzira na dob, a ovdje u novoj zgradi knjižnice ima dovoljno kvadrata za sve”, kazala je Lugić.

Rekla je kako novi koncept predviđa i da se korisnici samostalno služe knjižnicom, sami posuđuju i vraćaju knjige dok će im se knjižničari naći pri ruci tek ukoliko im njihova pomoć zatreba. Knjižnica će imati cijeli niz novih sadržaja, a jedna od njih je i kafić u prizemlju.