Održani Dani astronomije u Vukovaru, građani slušali predavanja stručnjaka i gledali kroz teleskope Sunce, Mjesec, Jupiter i Saturn

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Astronomskog društva Vukovar proteklog vikenda su u Vukovaru održani prvi Dani astronomije koje se planira održavati svake godine. Bila je ovo prilika da veliki broj zainteresiranih građana, među kojima je bilo puno učenika osnovnih i srednjih škola, sasluša zanimljiva predavanja ali i putem teleskopa mogli su sudjelovati na dnevnom promatranju Sunca ali i promatrati noćno nebo (Jupiter, Saturn i Mjesec). Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o partnerstvu između Atronomskog društva Vukovar i budućih partnera – OŠ Antuna Bauera, Gimnazija Vukovar i Veleučilište Lavoslav Ružička.

„Sve to prije svega za cilj ima popularizaciju prirodnih znanosti i astronomije. Mišljenja smo da je potrebno da iskoristimo naše potencijale koji se naslanjaju na kulturno povijesnu baštinu, odnosno Vučedol koji je jako vezan za astronomiju te popularizirati astronomiju i prirodne znanosti koje su zapostavljen“, rekao je član Astronomskog društva Vukovar Darko Puharić koji je i voditelj Night Sky škole astronomije.

Najavio je kako će poseban naglasak u svome radi staviti na edukaciju i obrazovanje djece i mladih te napomenuo kako je do sada kroz Night Sky školu astronomije prošlo stotinjak mladih osoba među kojima je 20-30 entuzijasta od kojih će možda neki u budućnosti odlučiti se za studiranjem u ovim oblastima.

„Izuzetno nam je drago što su Dani astronomije u Vukovaru naišli na odličan odaziv građana među kojima je bilo puno djece. Svi oni imali su prilike čuti nešto novo ali i uživo gledati Sunce, Mjesec, Jupiter i Saturn. Poznata je i ona već više puta istaknuta tvrdnja – Veliki geniji se rađaju u malim sredinama“, zaključio je Puharić.