U Lovasu održan Dan polja Bc sorata pšenice

LOVAS, Općina Lovas i tvrtka Arator d.o.o. i ove su godine bii uzorni domaćini brojnim poljoprivrednim proizvođačima i poslovnim partnerima Bc Instituta na Danu polja Bc sorata pšenice održanom proteklih dana na pokusnom polju nedaleko toga srijemskog sela.

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti vas ovdje u Lovasu na našem tradicionalnom Danu polja Bc strmih žitarica.U posljednjih nekoliko godina smo stvorili novu generaciju sorata ozime pšenice. Neki od tih sorata već igraju značajniju ulogu u proizvodnji pšenice, a neke će to, kako se nadamo, tek postati u slijedećim godinama“, kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Uprave Bc Instituta Ivica Ikić ocjenivši kako pšenica na gotovo svim poljima izgleda više nego dobro te bi urod trebao biti zadovoljavajući.

Po riječima direktora Sektora sjemenarstva Bc Instituta Kristijana Puškarića, Bc Institut kroz zadnjih nekoliko godina u potpunosti je promjenio cjelokupni sortiment.

“A sve te nove sorte imaju na sebi oplemenivačku zaštitu. Ali, možemo mi imati najbolje sorte na svijetu koje su zaštićene u svim državama ovoga svijeta ali bez saveza sa vama proizvođačima, nemamo ništa“, kazao je Puškarić. S sortama Bc Instituta poljoprivredne proizvođače upoznali su dr. Katarina Jukić i dipl. ing. Marko Maričević.

„Usvojoj ponudi ozimih kultura Bc Institut ima ozimu pšenicu i ozimi ječam, a ono po čemu smo jedinstveni i u čemu nemamo konkurenciju je činjenica da se bavimo oplemenjivanjem ozime zobi, ozimom pravog pira i ozimom tritikala.Od jarih kultura imamo oplemenjivački program jare pšenice i jare zobi po čemu smo opet jedinstveni i bez konkurencije na tržitu RH i imamo još jari ječam“, navela je Katarina Jukić.

 

Marko Maričević posebice se osvrnuo na vodeću sortu među ozimim tritikalima, Bc Goran koji je priznat 2004. godine,a osim u Hrvatskoj priznat je i u Srbiji, BiH, Kosovu i Slovenije.

Nakon predavanja, poljoprivredni proizvođači posjetili su pokusno polje Bc Instituta nedaleko Lovasa na kojem su se na licu mjesta mogli uvjeriti u stanje pojedinih sorata.

ĐURO KARALIĆ