U Iloku svečano otvoren 30. Festival glumca

Foto: Đuro Karalić

Izvedbom predstave “Beba” varaždinskog Kerekesh teatra te prigodnim govorima, u Iloku je svečano otvoren 30. Festival glumca koji je otvorenim proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić poručivši glumcima kako su u Vukovarsko-srijemskoj županiji uvijek dobrodošli.

“Mi možda nemamo kazališne dvorane kakve bi trebali imati niti profesionalne agencije koje bi to odrađivale, ali imamo srce i dušu i njih vam uvijek nudimo, pa i ove godine”, kazao je župan Dekanić.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) koje je uz Vukovarsko-srijemsku županiju organizator Festivala glumca, Ivica Pucar podsjetio kako je festival nastao još u vrijeme Domovinskog rata.

“Na nama je da ga sačuvamo i za buduće naraštaje”, poručio je. Govorili su i Marina Budimir, gradonačelnica Grada Iloka koji je grad domaćin ovogodišnjeg festivala te domaćini, glumci Anja Šovagović Despot i Dragan Despot, koji su zahvalili “jednoj i jedinstvenoj slavonskoj publici”.

U ime Ministarstva kulture i medija okupljenima se obratila ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček Fila.

Osim u Iloku, festivalske predstave igrat će se i u ostalim gradovima Vukovarsko-srijemske županije.

Na kraju festivala bit će dodijeljene četiri nagrade Fabijan Šovagović za glumačka ostvarenja, nagrade Ivo Fici i Nada Subotić najboljim glumcima do 28 godina, nagrada Nevenka Filipović za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskoj ili predstavi za djecu i mlade te nagrada Vanja Drach za predstavu u cjelini.

Za izniman doprinos Festivalu i glumačkom pozivu dodijelit će se nagrada Ivo Gregurević, a za svekoliki umjetnički doprinos kazališnoj umjetnosti nagrada Zvonimir Torjanac.

O nagradama će odlučivati ocjenjivački sud u kojem se nalaze Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.