Župan Dekanić darivao 78 ukrajinskih obitelji koje su smještaj našle na području županije

Foto: Đuro Karalić

 Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je danas u Vinkovcima ukrajinske obitelji Shostak i Litvin, koje su našle u Hrvatskoj utočište uslijed ruske agresije na Ukrajinu, te ih darivao prigodnim poklonima u prigodi nadolazećeg predbožičnog vremena.

“Nastojimo se naći pri ruci kad god je pomoć potrebna, a kako se bliži vrijeme Božića svjesni smo da im to razdoblje možda i najteže pada jer nisu sa svojim obiteljima. Ovim malim poklonima s hranom i higijenskim potrepštinama darivali smo 78 ukrajinskih obitelji koje se nalaze na području naše županije”, kazao je župan Dekanić.

Poručio je kako će Hrvatska i dalje biti uz Ukrajinu i pomagati izbjegle obitelji jer, kako je kazao, ako itko zna kako je biti prognanik, znaju brojni Hrvati koji su Domovinskom ratu morali napustiti svoje domove.

Na pomoći županu se zahvalila Inna Litvin koja je izbjegla iz ukrajinskog Zaporožja i prvotni smještaj je pronašla u Mohovu, ali kako nije mogla dijete upisati u iločki vrtić, novi privremeni dom našla je u Vinkovcima gdje bi, kaže, voljela raditi.

“Prijavili smo se na Hrvatski zavod za zapošljavanje i čim dijete prime u vrtić, nešto bih vrlo rado radila”, kazala je ova Ukrajinka koja je u Hrvatsku došla u ožujku.

Po riječima ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branka Tomića, na područje djelovanja vinkovačkog Crvenog križa od početka ratnih djelovanja u Ukrajini pristiglo je 179 osoba od kojih je 76 još u smještaju na području županije. Mobilni timovi od 1. rujna mjesečno jedanput im dopremaju hranu i higijenske potrepštine.