MUP: Tijekom ove godine ubijeno je 13 žena

Foto: PU Vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama oglasili su se i iz PU Vukovarsko – srijemske odakle navode da kada se govori o toj vrsti nasilja da je bitno istaknuti da su žene u svojim obiteljima najugroženije od strane najbližih osoba, iako bi se među njima trebale osjećati sigurno i imati njihovu podršku.

“Od početka 2022. godine ubijeno je 13 žena, od kojih je nažalost i jedna žrtva s područja naše Policijske uprave. U prvih 10 mjeseci ove godine na području naše Policijske uprave bilježimo više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (33 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad smo zabilježili 22) dok je broj kaznenih djela koja se čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba (tjelesne ozljede, teške tjelesne ozljede, prijetnje), manji. Manji je i broj utvrđenih prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja  u obitelji (210 u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kad ih je bilo 237)”, navode iz PU.

Dodaju kako su najugroženije  žene koje su u bračnoj zajednici s nasilnikom, potom izvanbračne, bivše supruge i bivše izvanbračne supruge. Žene se nerado odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha od izazivanja nasilnika i uzrokovanja još težeg nasilja, ekonomske ovisnosti, niske razine samopouzdanja, mišljenja kako joj ionako nitko ne može pomoći…