U Gunji otvoren novoizgrađeni Društevni dom i knjižnica

Foto: Đuro Karalić

GUNJA, Nakon katastrofalnih poplava koje su područje Županjske Posavine, a posebice područje općine Gunja zadesile 2014. godine, mještani Gunje dobili su novi Društveni dom i knjižnicu u čiju je izgradnju uloženo oko pet milijuna kuna.

Glavni donatori su INA s 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH s 1,25 milijuna kuna, te Ministarstvo kulture RH s milijun kuna.

“Kao društveno odgovorna kompanija INA je izradnju Društvenog doma i knižnice u Gunji pomogla s 2,5 milijuna kuna”, naveo je član Uprave INA-e Ivan Krešić dodajući kako su na taj potez INA-u potaknuli razmjeri katasrofalne poplave koji je zadesio Gunju i okolicu prije dvije i pol godine.

Izgradnju Društvenog doma pomogli su i brojni donatori s manjim iznosima, ali i umjetnici koji su donirali svoja umjetnička djela, među kojima i akademik Ivan Kožarić čija je instalacija „Moje sunce za Gunju“ postavljena u samom Društvenom domu.

“Gunja je gotovo u potpunosti obnovljena. Za obnovu su još preostale kuće mještana koji nisu imali pravo na obnovu ali te će slučajeve riješiti sudovi”, izjavio je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić rekavši kako ne zna koliko je točno novca uloženo u obnovu Gunje, ali je riječ o velikom iznosu.

Također je kazao kako su svi mještani vratili svojim obnovljenim kućama izuzev jednog Gunjanca koji se još nalazi u kontejnerskom naselju i čiji problem s smještajem rješava Ministarstvo branitelja. Lucić je izrazio i nadu kako će Društevni dom i knjižnica, koji se prostiru na više od 1.000 četvornih metara, biti i mjestom mnogih glumačkih, plesnih, glazbenih, scenskih, slikarskih i drugih ostvarenja na području kulture.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić