Otvoreno 23. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Lutkarskom predstavom „U potrazi za čudovištima“, u izvedbi Umjetničke akademije iz Osijeka, započelo je 23. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prema riječima direktora Kazalične družine Asser Savus Himze Nuhanovića, koji je i jedan od inicijatora održavanja Lutkarskog proljeća, ove godine nastupiti će ukupno 18 lutkarskih kazališta koji će izvesti 100 predstava. Predstave će biti izvođene u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županija, 21 općini i 11 mjesta.

„Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji gledateljima omogućuje da vide ono najbolje što hrvatska lutkarska kazališta mogu ponuditi. Sudjeluje 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske te gosti iz Mostara, Pečuha i Subotice. Očekujemo kako će tijekom trajanja proljeća predstave pogledati oko 20.000 gledatelja“, rekao je Nuhanović.

U sklopu festivala biti će dodijeljene i festivalske nagrade pa će tako Nagradu za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva biti dodijeljena glumcu Đuri Roiću. Nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva biti će dodijeljene Jasminki Mesarić. Održat će se i 3. Susret književnika za djecu i mlade na lutkarskom proljeću u sklopu kojega će biti održano i proglašenje najboljih radova književnog natječaja TENA i TENICA – za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, dodjela priznanja i recitatorsko čitanje nagrađenih tekstova. Tijekom manifestacije, u Vukovaru će se održati niz radionica i seminara namijenjenih djeci i prosvjetnim djelatnicima,