U Galeriji Slavka Kopača otvorena izložba “Ritam i prožimanje” Vande Jurković

VINKOVCI, Izložba “Ritam i prožimanje”, akademske kiparice Vande Jurković otvorena je u petak u Galeriji likovnih umjetnosti Slavka Kopača u Vinkovcima, nudeći posjetiteljima neobične oblike reljefa realiziranih u tehnici papier-mache, kojom se umjetnica bavi duži niz godina te u kojoj je prije nekoliko godina izradila praktični dio svog doktorskog rada.

“Kada gledate bilo koji od ovih reljefa, vidite život oblika koji svjedoči o uvjerljivom doživljaju same umjetnice”, ustvrdio je vinkovački akademski kipar Ivan Križanac koji je i autor likovnog postava izložbe.

Posjetiteljima se obratila i sama umjetnica, poručivši kako se nada da će se posjetiteljma svidjeti njezina djela.

“Nadam se da će se ovi reljefi svidjeti publici koja posjećuje ovu galeriju i da će u njima pronaći smisao i zadovoljstvo kao što ga ja pronalazim u radu i neprestanom razmišljanju o materijalima, ritmu i prostoru”, kazala je Vanda Jurković.

O izložbi i umjetničkom stvaranju Vande Jurković govorio je i kustos Galerije likovnih umjetnosti Slavka Kopača Ivica Belamarić, dok je izložbu otvorenom proglasio ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Danijel Petković.

Vanda Jurković (1972.) diplomirala je kiparstvo na ALU Zagreb 1996. godine. Godine 2012. doktorirala je umjetnost na Poslijediplomskom doktorskom studiju na ALU Zagreb. Članica je HDLU. Izlagala je na 25 samostalnih i 50-tak skupnih izložbi.

ĐIRKO KARALIĆ