U Borovu će se graditi bioelektrana i pogon za proizvodnju peleta

BOROVO, U Borovu je u srijedu potpisan ugovor o izgradnji bioelektrane te pogona za proizvodnju peleta vrijedan 25 milijuna eura, čiji je investitor talijanska tvrtka BUILDING ENERGY.

Načelnik općine Borovo Zoran Baćanović kaže kako je ova investicija razvojna prilika za Borovo.

“Za općinu Borovo potpisivanje ovog ugovora znači finalizaciju procesa u koji smo ušli prošle godine. Ovo je razvojna prilika za našu općinu, u skladu sa Strategijom razvoja općine Borovo za razdoblje od 2015.do 2022.godine, čiji su glavni ciljevi otvaranje novih radnih mjesta i zeleno i čisto Borovo, korištenjem obnovljivih izvora energije i sve što ide u prilog ovim ciljevima. Današnje potpisivanje ugovora je možda i najvažniji korak u toj strategiji. Otvoriće mogućnost za zapošljavanje 50-ak ljudi, koji imaju prebivalište na području Borova i biće početak investicija i proizvodnje zelene energije”, ocjenio je Baćanović.

Po njegovim riječima, na priču o bioelektrani se može nadovezati i proizvodnja drugih energenata, koji su visokoefikasni i manje zagađuju životnu sredinu, nego što su to standardni energenti. Reč je o proizvodnji peleta, te će se uz bioelektranu izgraditi i pogon za proizvodnju peleta i kotlova na pelet, koji će biti ponuđeni mještanima na korištenje, bez novčane naknade, uz uvjet da kroz određeno vremensko razdoblje od nekoliko godina kupuju sirovinu od ovog investitora.

“Sve će to ići u fazama i to je plan koji će prema ugovoru biti ostvaren u naredne tri i pol godine. Proizvodnja električne energije iz biomase bit će velika stvar za naše Borovo” istakao je Baćanović.

Ugovor su potpisali načelnik Zoran Baćanović, direktor akcionarskog društva BUILDING ENERGY za istočnu Europu Paolo Rossi i direktor firme BUILDING ENERGY Slavonija 1 d.o.o. sa sjedištem u Borovu, Mario Fabio Valotti.

OPCINA-BOROVO.HR/ĐURO KARALIĆ

Foto: Općina Borovo