Panenić: Cijena električne energije neće rasti

VUKOVAR, Sukladno nekim medijskim najavama o mogućem poskupljenju cijene električne energije ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi RH Tomislav Panenić rekao je kako do toga ipak neće doći. Na izvanrednoj konferenciji za novinare, održanoj u Vukovaru, Panenić je pojasnio kako će s 1. siječnjem 2016. godine početi primjenjivati novi Pravilnik prema kojemu će naknada za obnovljive izvore energije porasti s 3,5 lipa (bez PDV-a) na 10-12 lipa po kW/h. Dodao je kako bi, za kućanstva koja troše prosječne količine električne energije, značilo poskupljenje od 30-ak kuna na mjesečnoj razini.

“Radi se o problemu kojeg nam je ostavila prošla Vlada koja je na svojoj zadnjoj sjednici, u rujnu 2015. godine, izglasala izmjene Zakona o tržištu električne energije. Pravilnik na snagu stupa s 1. siječnjem iduće godine i mi ga moramo početi primjenjivati ili će uslijediti sudske tužbe. Međutim, do poskupljenja cijene neće doći”, istakao je Panenić.

Kazao je i kako će Most ustrajati na tome da ne dođe do povećanja cijene električne energije kao i da je HEP već u svoje kalkulacije pronašao modele kako se rast naknade može nivelirati.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić