Tvrtka Bjelin u Hrvatsku ulaže 100 milijuna eura, u Vukovaru planiraju zaposliti 250 radnika

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR. Drvoprerađivačka tvrtka Bjelin d.o.o. planira u idućih nekoliko godina u Hrvatsku investirati oko 100 milijuna eura i otvoriti nekoliko novih pogona. Jedan od pogona trebao bi biti otvoren i u Vukovaru gdje bi se zaposlilo 250 radnika. Rečeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su o planovima za ulaganje govorili generalni direktor tvrtke Stjepan Vojinić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Prema riječima Vojinića ova tvrtka u Hrvatskoj posluje od 2004. godine te da do sada investirali ukupno oko sto milijuna eura. Bazirali su se na ulaganje u turizam, a zadnjih godina i u poslove u drvnoj industriji.

„Bjelin d.o.o. je tvrtka koja se bavi drvnom industrijom te posjeduje dvije tvornice, jednu smještenu u Ogulinu i drugu u Bjelovaru s ukupno 510 zaposlenika. Obje tvornice imaju dugoročne koncesije na drvo, moderne pilane i sušare. Ogulin također ima i modernu tvornicu parketa, te pogone za proizvodnju peleta i briketa“, rekao je Vojinić predstavljajući tvrtku kojoj je na čelu.

Dodao je i kako je vlasnik tvrtke Darko Pervan iz Švedske koji je tijekom godina napravio više od 1500 raznih patenata u drvnoj industriji. Jedan od patenata Pervana je i laminat koji se danas proizvodi diljem svijeta. Dalji cilj im je jačanje proizvodnje u Hrvatskoj od koje žele stvoriti centar svjetske proizvodnje drvne industrije. Preduvjet tome je osiguravanje dovoljne količine drvne mase koja bi bila korištena za proizvodnju parketa, peleta, namještaja i ostalih proizvoda.

„Želimo da se raspiše javni natječaj s tržišnim cijenama gdje bi se tvrtke natjecale za osiguravanje željenih količina drvne mase. Pri takvim uvjetima vidjelo bi se tko je pravi proizvođač, a tko prekupac. Dugoročni plan razvoja Bjelin d.o.o. je pozicioniranje tvrtke kao svjetskog lidera u podnoj i drvoprerađivačkoj industriji  koje će se postići kombiniranjem “know-how” tehnologije Valingea, njihovim poslovnim i tržišnim mrežama s vrhunskim sirovinama i iskustvom stručnjaka i radnika iz Hrvatske. Mi ćemo svakako realizirati naše planove radili mi s hrvatskim drvetom ili ako sirovinu budemo morali kupovati u inozemstvu“, rekao je Vojinić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakao je kako se samo kroz otvaranje novih radnih mjesta može zaustaviti iseljavanje iz Vukovara i Slavonije. Upravo stoga ga još više smeta inertnost Zagreba oko osiguravanja dovoljnih količina drvne mase zainteresiranim proizvođačima.

„Vukovar više nema vremena za čekanje“, poručio je Penava.