Vinkovačka bolnica započela sa prakticiranjem kontakta “kože na kožu”

Foto: Opća županijska bolnica Vinkovci

VINKOVCI, Prva beba u obitelji Gradečak, malena Marta, koja je svijet ugledala prije 15-ak dana carskim rezom u rodilištu Opće županijske bolnice Vinkovci, prvo je novorođenče koje je nakon porođaja umjesto na majčinim zaspalo na golim prsima svoga tate. Ovim je iskorakom vinkovačka bolnica stala uz bok rodilištima koja primjenjuju najsuvremenije svjetske  smjernice u poslijeporodnoj skrbi za novorođenčad.

„U našoj ustanovi smo počeli prakticirati kontakt “kože na kožu“ s ocem, a prvi puta kontakt je izveden 8. studenoga 2018. godine“, rekla je glavna sestra Odjela za pedijatriju Martina Rajić.

Pojašnjava kako kontakt „kože na kožu“ odmah nakon poroda  predstavlja najbolje oblike njege donesenog, zdravog novorođenčeta.

„U slučajevima carskog reza majka je uglavnom pod općom anestezijom, no čak i kada je majka budna jer se zahvat odradio epiduralnom anestezijom, izravni kontakt između majke i djeteta može biti ograničen zbog praktičnih i medicinskih razloga. Tada se golo novorođenče položi na očeva prsa tako da im se koža dodiruje. Očevi tako jačaju povezanost s djetetom, pružaju mu osjećaj sigurnosti, ali i podižu svoje samopouzdanje“, kaže Rajić.