Vinkovački mrtvi kapitali: Vraća li se u život nekadašnja PIK-ova zgrada?

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ovoga tjedna započeli su radovi na uređenju još jednoga prostora u Vinkovcima koji, može se slobodno reći, već predugo čeka da mu se povrati nekadašnja upotrebljivost. Riječ je bivšoj upravnoj zgradi PIK-a Vinkovci u središtu Vinkovaca koja se od 2007. godine nalazi u vlasništvu Hrvatskih šuma Uprave šuma Podružnice Vinkovci.

Do 2012. u zgradu, koja se prostire na oko 5 800 četvornih metara, uloženo je 22 milijuna kuna, a nastavak radova u 2018. još je prošle godine najavio Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Ovih dana započelo se s rekonstrukcijom i uređenjem prostora ispred same zgrade koji bi sukladno projektu koji je načinio vinkovački Concept trebao poprimiti zanimljiv izgled, a uskoro bi, kako se doznaje, trebali početi i radovi u samoj zgradi čiji bi se prostori, nakon što budu uređeni, dali u najam. Zainteresiranost za tu opciju već su iskazali Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija koji u obnovljene prostore nekadašnje zgrade PIK-a Vinkovci namjeravaju useliti brojne ustanove i urede koji se sada nalaze na dislociranim mjestima.

Nekadašnja upravna zgrada PIK-a Vinkovci teško je stradala u Domovinskom ratu. Pogođena je s nekoliko stotina projektila, a potom je je početkom 1992. godine izgorjela pogođena zapaljivim bombama.

Svečano je otvorena 26. srpnja 1978., a sagrađena je po projektu poznatog hrvatskog projektanta Duška Rakića. Izvođač radova bio je GK Međimurje iz Čakovca koji je u Vinkovcima izgradio i poslovni kompleks Terme.