Trudnoća i tjelesna aktivnosti: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/lisa runnels

  Trudnoća ne smije biti izgovor za prekid tjelesne aktivnosti. Međutim, s obzirom da tijelo tijekom trudnoće prolazi velike promjene, s tjelesnom aktivnošću treba biti vrlo oprezan.

  Prvi i najvažniji preduvijet za bilo kakvo vježbanje tijekom trudnoće je trudnoća urednog tijeka te dozvola ginekologa.

  Bez obzira kojom vrstom tjelesne aktivnosti se bavite, svakako o trudnoći trebate obavijestiti svog trenera/trenericu kako bi vam ukazali na vježbe koje eventualno nebi smjele izvoditi. Ukoliko govorimo o vježbama snage, sve vježbe trebaju biti individualno prilagođene te smanjenog intenziteta. Izbjegavajte korištenje utega, no ako ih već koristite, tada koristite utege manjih težina. Ukoliko govorimo o aerobnim aktivnostima kao što su bicikliranje, trčanje, planinarenje, plivanje i sl. slobodno si dajte oduška. Tijelo će vam pokazati kada je dosta te će vas usporiti. Svakako odaberite one sportove na koje ste već naviknuti te u kojima imate iskustva i osjećate sigurnost. Oko intenziteta i vrste aktivnosti svakako bi se trebali konzultirati sa svojim ginekologom te kineziologom.

  Evo i nekoliko savjeta:
  1. Preporuča se da vježbate 3 do 5 puta tjedno
  2. Svakako se dobro zagrijte prije treninga te dobro istegnite nakon istog
  3. Pripazite na intenzitet vježbanja. Frekvencija srca ne bi smjela prelaziti 155 otkucaja u minuti kod žena koje su i prije trudnoće bile tjelesno aktivno, dok kod početnica ne bi smjela prelaziti 135 otucaja u minuti
  4. Preporučeno trajanje treninga iznosti 30min do 45min
  5. Nije preporučljivo jesti dva sata prije bilo kakve tjelesne aktivnosti
  6. Pripazite na dovoljan unos tekućine za vrijeme i nakon vježbanja.

  Neke trudnice mogu osjetiti vrtoglavicu ili slabost dok izvode vježbe u položaju na leđima. Razlog tome je pritisak maternice na donju šuplju venu. Ukoliko se to dogodi, pokušajte pronaći prikladniji položaj za izvođenje vježbi.

  Svakako preporučam da pričekate završetak prvog tromjesečja te da pratite kako napreduje trudnoća. Ukoliko je sve uredu s trudnoćom, nema razloga da se ne bavite tjelesnom aktivnošću. Time ćete svakako poboljšati kapaciteta pluća, spriječiti preveliko povečanje tjelesne težine, ojačati kardiovaskularni sustav, održati ili poboljšati opće stanje organizma te ostati u dobroj kondiciji kako bi što bolje podnjele porod.