Traži se način kako da slavonski poljoprivredni proizvodi završe u hotelima i restoranima na Jadranu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Godinama se govori o povezivanju „plave“ i „zelene“ Hrvatske što bi omogućilo da poljoprivredni proizvodi iz Slavonije završe u hotelima i restoranima na Jadranskom moru. U tom smjeru Vukovarsko-srijemsku županiju posjetili su predstavnici nekoliko hotelijerskih poduzeća iz Istre, Općine Tar-Vabriga i tamošnje turističke zajednice. Tijekom posjete održani su razgovori sa predstavnicima općina i OPG-ova kao i čelnicima Vukovarsko-srijemske županije i Agro klastera. Istaknuto je kako je cilj posjete uspostaviti konkretnu suradnju s našim poljoprivrednim proizvođačima čiji bi se proizvodi mogli naći na stolovima istarskih hotela.

„Želja za suradnjom je obostrana i već je u nekim segmentima i ostvarena. Postoji obostrani interes, na nama je sada da konkretiziramo suradnju“, rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Direktor županijske tvrtke Agro-klaster Zdenko Podolar još jednom je rekao kako poljoprivredni proizvođači iz Vukovarsko-srijemske županije imaju kvalitetne proizvode i proizvođače koji već sada mogu proizvoditi značajne količine i prisutni su na tržištu.

„Nažalost, nemamo dovoljno intenzivnu proizvodnju i količine. Istrijani su iskazali spremnost za suhomesnate proizvode, sireve i vina a zajedno razmišljamo o projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja. Već smo neke korake u tom smjeru i napravili, bio bi to vrlo značajan projekt i osigurao dugoročnu suradnju. Dva su najveća problema – potrebne količine i distribucija. Ukoliko podignemo proizvodnju moramo osigurati distribucijske kanale, imati logističke centre na moru, osigurati skladišta hladnjače… Spremni smo kao županija ući u to ili putem EU fondova ili samostalno, a zasad je najbitnije da se naši proizvođači pojave u tim hotelskim kućama“, rekao je Podolar.