Tomislav Josić osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana

VUKOVAR, Presudom Općinskog suda u Vukovaru čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara osuđen je na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana. Josić je optužen jer je, po navodima optužnice, organizirao događanja u Vukovaru 2. rujna 2013. godine kada su razbijene dvojezične ploče na pročeljima državnih javnih institucija koje su postavljene toga jutra. Komentirajući izrečenu presudu Josić je rekao da se radi o političkoj presudi ali i da ona nije kraj jer će se žaliti.

„Žalit ćemo se na Županijski sud u Vukovaru, a ako bude bile potrebe i na Ustavni sud RH. Ići ćemo i do Suda za ljudska prava u Strasbourgu ukoliko bude trebalo.  Terete me da sam svojim autoritetom mogao spriječiti da se neke stvari dogode u Vukovaru toga dana“, rekao je Josić.

Komentirajući presudu okupljenim novinarima rekao je kako je za istu optužnice na Županijskom sudu u Vukovaru bio oslobođen, a da je sad na Općinskom sudu optužen.

„Vjerojatno sam prvi čovjek kojemu se za istu optužnicu sudi dva puta. Ova presuda primjer je da se i dalje nastavlja progon hrvatskih branitelja koje se vrlo lako i gotovo svakodnevno osuđuje“, rekao je Josić.

Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak kazao je da je Josić osuđen bez ikakvih činjenica i dokaza uz svjedočenje samo jednoga svjedoka koji je svjedočio na način da bi ga i obrana uzela za svjedoka. Prema njegovim riječima Josiću se moglo možda suditi na Prekršajnom sudu ali ne i na Općinskom sudu. Inače, za organizaciju razbijanja postavljenih dvojezičnih ploča uz Josiću sudi se i Stevu Culeju kojemu je radi toga ukinut i saborski imunitet. Ukupno je 15-ak članova Stožera osuđeno radi razbijanja postavljenih ploča.

IVAN MATIĆ