Hrvatska zajednica županija s 200.000 kuna uključuje se u obnovu Vodotornja

VUKOVAR, I Hrvatska zajednica županija (HZŽ) uključuje se aktivno u obnovu vukovarskog Vodotornja, prepoznatljivoga simbola Vukovara i Domovinskoga rata, za što će izdvojiti 200.000 kuna. Iz HZŽ podsjećaju kako su se u projekt do sada uključile brojne pravne i fizičke osobe među kojima i niz hrvatskih županija poput Međimurske, Zadarske, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske.

„Važno je da se gradovi, općine, županije, a samim time i Hrvatska zajednica županija, kao i cijela Hrvatska, uključe u obnovu ovog simbola snage, otpora i borbe za bolju budućnost. Ovo nije samo akcija doniranja u obnovu spomenika gradu Vukovaru, ovo je akcija obnove zajedništva među hrvatskim građanima“, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Prema ranijim najavama za potrebe obnove vukovarskoga Vodotornja biti će potrebno osigurati oko 20 milijuna kuna. U projektu stoji kako će na vidljivom mjestu na vodotornju nalaziti se popis svih donatora, a on će za posjetu biti dostupan svim građanima. Najavljen je i gradnja vidikovca na vrhu vodotornja, a rupe od projektila ostat će dio vodotornja iako će biti prekrivene staklenim stjenkama kako bi štitile od vremenskih nepogoda. Nekadašnje spremište za vodu bit će memorijalna soba s ekranima na kojima će biti moguće pogledati povijesne filmove o Domovinskom ratu.

„Osjetno je ujedinjenje građana Hrvatske ali i dijaspore kroz ovu akciju obnove vodotornja. Drago mi je da se i Hrvatska zajednica županija uključila u akciju obnove“, rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Do sada je za obnovu vukovarskog Vodotoranja prikupljeno preko 3,1 milijun kuna.

IVAN MATIĆ