Iz Građanske inicijative “Koliko nas ima?” boje se da će predstojeći popis stanovništva u Vukovaru ponovno pokazati nerealno stanje

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Članovi nedavno osnovane vukovarske Građanske inicijative „Koliko nas ima?“ najavili su na danas održanoj konferenciji za novinare kako će i oni popisivati stanovništvo u Vukovaru jer se boje kako popis stanovništva koji treba provesti Državni zavod za statistiku u Vukovaru ponovno neće pokazati realno stanje.

“Kažu da 27.783 stanovnika živi u Vukovaru, a mi nismo sigurni ni da nas ima 15.000. Želimo samo znati koliko nas u Vukovaru stvarno ima. Pozivamo stoga sve građane Vukovara, udruge i političke stranke da nas podrže jer želimo samo istinu”, istaknula je u ime inicijative Jelena Zera, dodajući kako će se građani inicijativi mogu javiti na mail: kolikonasima2021@gmail.com.

Rekla je i kako se na prošlom popisu stanovništva manipuliralo brojem ljudi koji žive u Vukovaru te su popisani mnogi koji ne žive u tome gradu.

Podršku nastojanjima članova inicijative dao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je ocijenio kako je “fantomskih Vukovaraca” negdje oko pet do šest tisuća i to samo zato jer neka, kako je rekao, interesna grupacija ima svoj interes, a sve pokazuje kako će se isti scenarij ponoviti i za ovogodišnjeg popisa stanovništva.

“Nažalost, ni onaj popis iz 2011., kao ni onaj iz 2001. nisu bili objektivni. Zbog toga smo već desetljećima taoci nečijeg aljkavo obavljenog posla”, rekao je Penava i dodao da posljednjih desetak godina Vukovarci žive u specifičnim uvjetima koji su rezultat upravo nerealnih brojki posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru.

Poručio je kako ne želi da Vukovarci više žive u gradu slučaju samo zato jer je netko odlučio na Vukovaru provesti nekakav eksperiment i sve građane toga grada staviti u inkubator. Vukovarce je pozvao da daju potporu Građanskoj inicijativi “Koliko nas ima?”.