Sve spremno za 56. Vinkovačke jeseni koje se održavaju pod geslom “Ide dika, kapu najerio”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon što su prošle godine dašak Vinkovaca i slavonske tradicije donijele u sve krajeve Lijepe naše, ove godine Vinkovačke jeseni ponovno će ugostiti svoje prijatelje u gradu na Bosutu.

Vinkovci će tako još jednom biti središte tradicijske kulture u ovom dijelu Europe, povezujući brojna hrvatska mjesta i gradove iz zemlje i inozemstva u jednu prekrasnu folklornu cjelinu. Ovogodišnje, 56. Vinkovačke jeseni započinju prvom folklornom večeri, u petak 10. rujna i traju do nedjelje 19. rujna, rečeno je na danas održanoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Vinkovačke jeseni su srce i duša našega grada, manifestacija kojom se ponosimo i po kojoj smo prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj i šire. Nakon što smo prošle godine donijeli dašak Jeseni u sve krajeve Hrvatske, ove s radošću dočekujemo sve naše drage goste. No, i ovoga puta brigu za zdravlje moramo staviti na prvo mjesto. Iako se organizacijski polako vraćamo na period od prije pandemije, ipak smo poduzeli i sve potrebno kako sigurnost posjetitelja ne bi bila ugrožena. Tako ćemo sve priredbe, kako one središnje folklorne tako i one popratne zabavne, održati na otvorenom odnosno velikog šatora ove godine neće biti. Iz istih razloga neće biti niti Šokačkih divana“, rekao je prilikom današnjeg predstavljanja programa vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.

Zahvalivši na pokroviteljstvu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, gradonačelnik Bosančić naglasio je i kako su ovogodišnje Jeseni izuzetno sadržajno bogate te kako će svi koji dođu u Vinkovce za vrijeme manifestacije moći pronaći nešto što će ih oduševiti. Na programu su veliki koncerti domaćih glazbenih zvijezda, mnoštvo folklornih priredbi, zabavni sadržaji za djecu i mlade i sve ostalo što u rujnu u grad desetljećima privlači veliki broj posjetitelja.

“Ide dika, kapu najerio”

Na ovogodišnjim jubilarnim 50. Dječjim vinkovačkim jesenima, u nedjelju 12. rujna, nastupit će 50-ak dječjih folklornih skupina s preko 2.000 djece u programu, a među njima i 12 gostujućih skupina iz 12 hrvatskih županija, istaknuo je voditelj Dječjih jeseni Dario Grčić. Mali folkloraši će, dodao je, predstaviti bogat program te kroz Međužupanijsku smotru dječjih skupina, mimohod, pjesmu i ples pokazati kako njeguju tradiciju i običaje kraja iz kojeg dolaze.

Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni na programu je 17. rujna na glavnoj pozornici u središtu grada. Ovogodišnja tema posvećena je tematskom stihu starovjerskog svatovca “Ide dika, kapu najerio”. Sam scenarij donosi prikaz nekadašnjeg života kada je ulicama Vinkovaca bujao život isprepleten građanstvom, pripadnicima takozvanog visokog društva, ali i starosjediocima, šokačkim življem. Radnja se odvija početkom 20-ih godina prošlog stoljeća kada malena varoš Vinkovci dobiva službeni status grada.

Svečani mimohod uz društva iz Hrvatske i dijaspore s gotovo 2.300 sudionika

Najspektakularnija priredba uslijedit će posljednjega dana ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni. Tada će, objašnjava voditelj Svečanog mimohoda sudionika i revije konjskih zaprega Franjo Japelj, ulicama grada proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 25 konjskih zaprega i oko 30 jahača, odnosno gotovo 2.300 sudionika mimohoda.

Jeseni od samoga početka, uz promicanje tradicijske kulture na prvom mjestu, odlikuje i organizacija brojnih drugih sadržaja. Između ostaloga, noviju povijest Vinkovačkih jeseni obilježio je i Slavonski sokak koji je zaživio prigodom 50. jubilarnih Vinkovačkih jeseni 2015. godine.

Izlagački prostor Slavonskog sokaka ove godine popunjen je u rekordnom roku, tražio se štand više, a svoju će ponudu posjetiteljima predstaviti 51 izlagač. Od ostalih popratnih sadržaja, uz velike koncerte, izdvojila bi i ovogodišnji novitet odnosno Dvorište ideja u kojem će djeca i roditelji pronaći brojne zanimljive i zabavne sadržaje“, naglasila je direktorica medijske kuće Novosti Marija Gerovac.

Organizatori Vinkovačkih jeseni su Grad Vinkovci, Zajednica kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i Novosti d.o.o..