Šparoge – povrće koje je sve zastupljenije u našoj ishrani. Osiguran siguran plasman, a i zarada je dobra

Foto: Zadruga Vinkovačka šparoga

VINKOVCI, Godinama unazad slušali smo o tome koliko je za ljudski organizam dobro konzumiranje šparoga. Prepoznali su to i neki od poljoprivrednika pa je tako danas u Vukovarsko – srijemskoj županiji pod šparogama zasijano oko 120 hektara. Od tih površina oko 35 hektara su površine proizvođača okupljenih u Zadruga Vinkovačka šparoga koji su 13. lipnja završili s ovogodišnjom berbom.

„Berba je i ove godine nešto kasnila radi hladnijeg vremena ali smo zadovoljni rezultatima. Prinosi su jako dobri tako da naši proizvođači, kao i oni okupljeni u braniteljsku zadrugu Rokovačka šparoga, zajedno imamo 95 tona prinosa. Od toga je oko 66 posto prinosa proizvođača iz naše Zadruge“, kaže upravitelj Zadruge Vinkovačka šparoga Branko Horvat.

Dodaje i kako je od 35 hektara pod šparogama u njihovoj zadruzi oko 28 hektara u berbi dok će preostale površine od iduće godine biti u berbo kada će i prinosi biti veći. Od tih 35 hektara su neke površine i od poljoprivrednika koji su se godinama prije toga bavili drugim kulturama ali su odlučili oprobati se i u proizvodnji šparoga. Prema riječima Horvata na domaćim poljima najviše se uzgaja mary washington vrsta šparoge. Radi se o vrsti šparoge koja je zelene boje što domaći uzgajivači pojašnjavaju da je radi sunca, a što se onda odražava i na više vitamina. Zbog svega toga šparoge su iznimno dobre za zdravlje što su građani širom Europe odavno prepoznali. Zadnjih godina svega toga sve su svjesniji i građani širom Hrvatske tako da je šparoga postala iznimno traženo povrće od kojega se spravljaju različita jela.

„Sve što proizvedemo i prodamo pa čak imamo i manjka proizvoda. Građani sve više kupuju šparoge, a mi kao Zadruga, imamo osigurane sigurne kupce. Ove godine smo i izvezli nešto u Njemačku. Sve u svemu jako smo zadovoljni, a vjerujem kako ćemo u budućnosti imati i više površina pod šparogama. Uopće sam mišljenja kako je proizvodnja povrća velika prilika za Hrvatsku jer gotovo ničega nemamo dovoljno nego smo prinuđeni uvoziti. Uzgoj povrća traži više posla ali je zato plasman siguran, a samim tim i zarada“, rekao je Horvat.

Za one koji razmišljaju krenuti s proizvodnjom ovoga povrća Horvat kaže kako je za hektar potrebno ulaganje od oko 60.000 kuna. Ukoliko nemate zemlju ta su ulaganja i veća. Međutim, godišnja zarada kreće se oko 20-25 tisuća kuna tako da se ulaganja isplate za tri do četiri godine. Treba znati i kako šparoga ima životni vijek desetak godina tako da prihod koji se ostvari u 6-7 godina predstavlja čistu zaradu. Isto tako važno je znati i kako uzgoj šparoga znači i jako puno posla i to prije svega onoga koji se obavlja ručno. To je posebno važno u vrijeme berbe kada se ne smije dozvoliti da stabljika šparoge preraste.

Kako su rasle površine pod nasadima šparoga rastao je i broj specijaliteta koji se pripremaju od ovoga povrća. Tako se danas od šparoga prave juhe, specijaliteti s mesom, salate, pizze, zimnica, salate… Inače, šparoge su iznimno zdrave za normalan rad jetre, bubrega, pluća, a odlične su i za dijetalnu prehranu oboljeli od dijabetesa. Pomažu i kao prevencija srčanih bolesti i prepune su vitamina.

Recepti od šparoga:

Mljeveno meso sa šparogama i porilukom 500 grama mljevenog mesa po želji, 250 grama šparoga, jedan poriluk, 2 trokuta topljenog sira, ulje, začini (sol, papar, Vegeta). Nasjeckati poriluk i šparoge na željenu debljinu te sve oprati. Ispeći mljeveno meso na masti ili ulju, dodati narezani poriluk i podlijevati vodom. Kada omekša, dodati nasjeckane svježe šparoge i topljeni sir. Začiniti po želji. Krem juha od šparoga Crveni luk, sol, papar, Vegeta, šparoge. Pirjati crveni luk do zlatnožute boje. Dodati nasjeckanu šparogu i željenu količinu vode. Kuhati 2-3 minute te potom sve samljeti štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sol, papar, malo Vegete i vrhnje za kuhanje.