Tolušić: Država više ne misli plaćati štete od suše. Poljoprivrednici, osigurajte se!

Foto Đuro Karalić

ŽUPANJA, Na pokusnom polju Meretime nedaleko Županje održan je Dan polja šečerne repe koji je okupio pedesetak proizvođača te poljoprivredne kulture.

„Viro grupa ove godine planira preraditi više od 900.000 tona šećerne repe te proizvesti 135.000 tona šećera. Iako očekujemo nešto niže prinose nego lani, zbog klimatskih uvjeta digestija će ove godine biti iznadprosječna. To je u velikoj mjeri rezultat iznimno dobre suradnje s našim kooperantima. Kontinuirana edukacija, poput ove na Danu polja, kao i daljnji tehnološki napredak u proizvodnji prilike su koje naši proizvođači trebaju iskoristiti kako bi dodatno povećali digestiju i prinose, a time i ostvarili veće prihode“, izjavio je Ivo Rešić, član Uprave Sladorane i Vira.

Otkupna cijena šećerne repe za 2017. godinu iznosi 270,00 kuna po toni za digestiju 16. Kampanja prerade šećerne repe u Sladorani započela je 13. rujna, a u Viru 16. rujna 2017.

Danu polja nazočan je bio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kojega su novinari pitali očekuje li probleme nakon što se 1. listopada ukinu kvote za šečer u EU.

“Ono što možemo je to da takve stvari rješavamo kroz police osiguranja koje sufinaciramo kroz Program ruralnog razvoja, a to se tiče također osiguranja šećerne repe. Tu smo bili spori i bilo je grešaka u Ministarstvu poljoprivrede i u prethodnom razdoblju. Promijenili smo procedure i novi natječaji koji će izaći za osiguranje, kad ove stare riješimo, trajat će od završetka natječaja do odluke o sufinanciranju 45 dana i to će zadovoljiti naše poljoprivrednike. Pohvalio bih Sladoranu koja ima poseban model da uz ovih 65 posto koji daje država odnosno koji dobijaju poljoprivrednici kroz program ruralnog razvoja, dobar dio još potiče sama Sladorana što je odlično za poljoprivrednike kojima ostaje još desetak posto da plate osiguranje. I to je jedini dobar način da se zaštitimo od svih mogućih nepogoda koje nas mogu zadesiti”, kazao je Tolušić.

Po riječima predsjednika Uprave Sladorane i Vire Željka Zadre, od 1. listopada hrvatske šečerane poslovat će na tržištu na kojemu nakon 50 godina više neće biti ograničenja.

“Otvara nam se mogućnost neograničene proizvodnje i plasmana na nova tržišta u okruženju. S druge strane, u uvjetima pada cijene šećera, velikih zaliha i uskoro jače konkurencije velikih europskih proizvođača, nalazimo se u izazovnom trenutku. Industrija šećera u nadolazećim će godinama biti konkurentna onoliko koliko su konkurentni proizvođači šećerne repe i zbog toga je partnerstvo proizvođača i šećerana preduvjet opstanka industrije šećera u Hrvatskoj“, istaknuo je Željko Zadro.

Vaso Burov iz Vinkovačkog Novog Sela bavi se sjetvom šečerne repe i više od pedeset godina.

“Prošle godine imali smo devet vagona šečerne repe, a ove godine zasijali smo 50 jutara i očekujemo sigurno sedam, a možda i osam vagona”, kazao je Burov dodajući kako je šečerna repa i dalje najisplativija poljoprivredna kultura.

Sličnog je mišljenja i Mato Sabadoš iz Andrijaševaca koji je zasijao 26 hektara šećernom repom, a očekuje proizvodnju od pet do šest vagona po hektaru.

“Znam i za bolje godine ali kad čujemo ostale proizvođače mislim da bih trebao biti zadovoljan”, kaže taj proizvođač.

Drugačijeg je pak ove godine iskustva Miluška Besek iz Vrbanje koja se zbog suše ne nada nekon značajnijem prinosu.

“Ne očekujem velike prinose jer smo dobili najmanje oborina. Kod nas repe ovako ne izgledaju. Žute su i nisu ovako zelene. Poštene kiše kod nas nije bilo cijelog srpnja i kolovoza, a ova sada što je pala, pala je prekasno”, kazala je.