Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao na 5. sjednici Vijeća za energetsku tranziciju u Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Vukovaru na 5. sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju. Na sjednici su predstavljene Smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja, kojima se želi naglasiti važnost i pozitivan utjecaj sustava centraliziranog grijanja i hlađenja na proces dekarbonizacije urbanih sredina, ali i predložiti mjere i mehanizme koje će ukloniti trenutne prepreke, izvijestili su iz Ureda predsjednika Republike.

U izjavi, nakon uvodnog dijela sjednice, predsjednik Milanović rekao je kako polako napuštamo stare načine grijanja. „Doći do novih načina grijanja komplicirano je i skupo. Ali postoji rješenje, a to su europski fondovi. Europska unija daje za to ogroman novac. Ovo je područje koje će zahtijevati vrlo agresivnu i kvalitetnu administrativnu pripremu da bi se počeli grijati, a i hladiti na način, ne možda kao Kopenhagen, koji je to počeo prvi u svijetu, ali kao Beč ili Bratislava, koja nas je prešišala u tome. Ovo su važne teme“, poručio je Predsjednik.

Posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu i predsjednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju dr. sc. Julije Domac u obraćanju je rekao da je Vukovar namjerno izabran za mjesto održavanja 5. sjednice Vijeća predsjednika za energetsku tranziciju na temu toplinarstva jer je Vukovar sjajan primjer energetske tranzicije u toplinarstvu u gradskoj četvrti. „Mi govorimo o zahtjevima koje imamo za zaštitu klime, dekarbonizacija grijanja je jedini način da te ciljeve postignemo. To je izazov koji je pred nama kao i pred svim europskim zemljama, međutim, Hrvatska na raspolaganju sljedećih desetak godina ima 30 milijardi eura da se mijenja“, rekao je predsjednik Vijeća Domac.

Osim članova Vijeća za energetsku tranziciju, na 5. sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju sudjelovali su ravnateljica Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Kristina Čelić i rukovoditelj energetskih djelatnosti tvrtke „Tehnostan“ d.o.o. Željko Bakula.

Predstavljene Smjernice  za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja sadrže niz preporuka koje Vijeće predlaže ugraditi u zakonodavstvo Republike Hrvatske koje se trenutno dorađuje pod utjecajem europskih direktiva kako bi se potaknula modernizacija postojećih te razvoj novih sustava centraliziranog grijanja i hlađenja.

Uoči sjednice, predsjednik Milanović je, u pratnji gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, obišao solarno termalno polje i kotlovnicu u vukovarskom Borovu naselju.